Tutkija: Jos koirasta löytyy Lapissa punkki, se on todennäköisesti etelän tuliainen

Ihmisten omiin punkkihavaintoihin perustuvan Punkkiliven mukaan joka ikisessä Lapin kunnassa on nähty tänä kesänä punkki. Ylä-Lapin punkkitilanne on kuitenkin käytännössä olematon, sanoo tutkija.

Ihmisen ihosta tai koiran tai kissan turkista irrotetun punkin voi kääriä vessapaperiin ja heittää wc-pönttöön. Kuva: Lucas Ekblad / Yle
MIA SIVULA

Turun yliopiston ja Pfizerin yhteistyössä kehittämän Punkkilive –(siirryt toiseen palveluun)kartan mukaan punkkeja on nähty Lapissa tänä kesänä eniten Meri-Lapissa, erityisesti Simossa. Oranssit pallot kartalla kielivät, että punkkeja on nähty myös Kilpisjärvellä, Inarin Kaamasessa, Angelissa ja Kittilän Sirkassa.

Turun yliopiston tutkija Tero Klemola kuitenkin veikkaa, että Lapissa havaitut punkit ovat todennäköisesti peräisin eteläsuomalaisista koirista, jotka on pakattu autoon ja otettu mukaan lomalle Lappiin. Punkki kun voi vaellella koiran turkissa viikonkin, ennen kuin se alkaa imeä verta.

– Kun herneen kokoinen ja verellä täyttynyt pallukka löytyy sitten koirasta Lapin loman aikana, ihminen kirjaa Punkkilivessä havaintopaikakseen vaikkapa Kilpisjärven, Klemola selittää ilmiötä.

Jos punkkitutkija jalkautuisi nyt Ylä-Lapin luontoon valkoisen punkinpyyntilakanan kanssa, saalis olisi Klemolan mukaan todennäköisesti olematon.

– Veikkaan, että Utsjoella lakanaa saisi vedellä koko kesän ja yhtäkään punkkia ei siihen tarttuisi. Punkit ovat Ylä-Lapissa niin yksittäisiä, että ne vertautuvat korkeintaan yksittäiseen mursuun Etelä-Suomessa.

Punkki voi hyvin kosteilla alueilla

Punkit pitävät kosteista olosuhteista, mistä johtuen niitä kertyy etenkin jokien varsille, Järvi-Suomeen ja meren läheisyyteen. Meri-Lappi on tunnetusti punkkialuetta, ja rannikolla on tehty tänäkin kesänä useita havaintoja. Määrä on kuitenkin erittäin paljon pienempi verrattuna esimerkiksi Turun saaristoon.

– Jos Turun saaristossa päästää koiran ulos, siinä on joka kerralla kiinni punkki. Ero on hirvittävän suuri verrattuna Lappiin.

Punkkirajan Klemola vetäisi Lapissa suurin piirtein Kolari-Sodankylä- linjalle. Sitä pohjoisempana punkkeja ei juurikaan esiinny. Rovaniemen seudulla punkkeja löytyy lähinnä jokien varsilta.

Parhaan tiedon punkkitilanteesta saa paikallisilta, Klemola vinkkaa.

– Jos torilla ja naapurissa ihmiset puhuvat, että pentele vieköön, kun on noita punkkeja koirat täynnä ja itsessäkin, niin silloin voi sanoa, että punkkitilanne on päällä. Jos tällaista ei kuulu, punkkitilanne ei ole päällä. Paikallista vaihtelua on paljon ja Suomi on iso maa, Klemola sanoo.

Lapin lyhyt kesä on punkille kohtalokas

Punkkirajan nouseminen ylemmäs Lappiin ei näytä tutkijan mukaan nopealta vaan pikemminkin hitaalta.

– 50-luvun lopulla eräs lääkäri teki kyselyn punkkihavainnoista, ja silloin punkkiraja meni suurin piirtein Kokkola–Joensuu -linjalla. Siitä on kulunut 70 vuotta, ja punkit ovat edenneet tänä aikana ehkä 400 kilometriä pohjoisemmas. Joten lähivuosina tuskin tapahtuu mitään kovin dramaattista, Klemola sanoo.

Se, että Lapin kesä on lyhyt, on punkin hengissä selviämisen kannalta huono juttu. Punkki kun on pitkäikäinen, ja hämähäkin tavoin sen kehitys lähtee munasta. Toukkavaiheen jälkeen tulee nymfivaihe ja sitten aikuisvaihe, jolloin punkki parittelee, lisääntyy ja munii uusia munia.

– Tähän kaikkeen voi mennä 3–4 vuotta ja Lapissa luultavasti vielä pidempään, mikä voi olla yksi rajoittava tekijä punkkimäärille. Eli kun punkin elinkierto on pitkä ja Lapin kesä lyhyt, ne vähät punkkiyksilöt eivät ehdi löytää kesän aikana sopivaa isäntäeläintä, josta imeä verta.

Klemola sanoo, että käytännön elämässä mäkäräinen on lappilaisille punkkia paljon suurempi riesa. Hän on itse työskennellyt Utsjoki-Kevon tutkimusasemalla.

– Ne pahat mäkäräkesät, ne olivat kyllä vaikeita. Myös tämän kesän kuvat kauheista mäkäräpilvistä ovat olleet hurjia.

Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12547824