Stephanie osti ison asunnon vain 60 000 eurolla – kotimaan kalliit hinnat ajavat amerikkalaisia asuntokaupoille Eurooppaan

Välimeri houkuttelee yhdysvaltalaisia asunnonostajia.

Muun muassa Kreikka kiinnostaa nyt aiempaa useampaa yhdysvaltalaista asunnonetsijää.

Muun muassa Kreikka kiinnostaa nyt aiempaa useampaa yhdysvaltalaista asunnonetsijää. 

YHÄ useammat yhdysvaltalaiset ovat asettumassa Eurooppaan, kun kotimaassa asuntojen kalliit hinnat, laukkaava inflaatio ja poliittinen kuohunta yhdessä vahvan dollarin kanssa kasvattavat vanhan mantereen houkutusta.

Suosituimpia kohdemaita ovat Italia, Portugali, Espanja, Kreikka ja Ranska. Kansainvälistä asuntokauppaa harjoittavan Sotheby’s International Realtyn mukaan Kreikkaan muuttamista pohtivien yhdysvaltalaisten yhteydenotot ovat lisääntyneet 40 prosenttia, kun verrataan huhti–kesäkuuta tänä ja viime vuonna. Yhdysvaltalaisten kiinnostus Ranskaa ja Italiaa kohtaan puolestaan on suurimmillaan kolmeen vuoteen, kertoo Knight Frank -yhtiön kiinteistönvälittäjä Jack Harris uutistoimisto Bloombergille.

Euroopasta asuntoja ostavat yhdysvaltalaiset ovat tyypillisesti olleet eläkeläisiä ja varakkaita henkilöitä. Nyt etätyön yleistyminen ja Euroopan suhteellisen edulliset hinnat varsinkin pikkukaupungeissa ovat tuoneet markkinoille myös työikäiset, jotka kotimaansa kohonneiden hintojen vuoksi eivät enää pääse kiinni omistusasuntoon.

ATLANTASTA lähtöisin oleva, 40-vuotias Stephanie Synclair on yksi uuden sukupolven Eurooppaan-asettujista. Pitkään Italiasta haaveillut Synclair osti huhtikuussa yli kolmesataaneliöisen asunnon Sisilian Mussomelista. Kauppaan kuului myös naapuriasunto sekä 80-neliöinen liiketila, joista kaikista hän maksoi yhteensä 60 000 euroa.

Atlantassa hänen nelihuoneisen asuntonsa kuukausivuokra oli 3 000 dollaria, eikä hänellä 300 000 dollarin säästöistä huolimatta ollut mahdollisuutta hankkia kaupungista omistusasuntoa.

– Elleivät Yhdysvaltain markkinat olisi niin hullut kuin ovat, ei mieleeni olisi tullut harkita kiinteistön ostamista Italiasta, Synclair sanoo.

Atlantassa asuntojen keskihinta oli kesäkuun lopussa yli 400 000 dollaria, mikä on liki viidenneksen enemmän kuin vuosi sitten. Vastaavasti 80-neliöinen asunto Sisilian Palermossa maksaa keskimäärin alle 87 000 euroa.

Euroopan unionin ulkopuolelta tulevien etätyöläisten veropulmia helpottaakseen Italia alkaa myöhemmin tänä vuonna tarjota erityisiä etätyöviisumeita. Tällaisen Synclairkin toivoo saavansa.

SYRJÄSEUTUJENSA autioitumisesta kärsivä Italia on jo muutaman vuoden ajan tarjonnut maalaiskylistään kiinteistöjä ulkomaalaisille ostettavaksi yhdellä eurolla. Vastineeksi ostajan tulee kunnostaa kiinteistö ja siten piristää paikallista taloutta.

Espanja ja Italia houkuttelevat ulkomaalaisia kultaisilla viisumeilla. Sellaisen saa Portugalilta 350 000 euron sijoituksella ja Espanjalta puolen miljoonan euron sijoituksella.

Lähde https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008964909.html