Bensan kallistuminen ajoi kulutuksen kovaan laskuun

Bensan kova hinta saa nyt kuluttajat pihistämään tankkauskuluissa. Polttoaineiden hinnat nousivat vuodessa 60 prosenttia.

Polttoaineiden kulutus on vähentynyt kesän aikana verrattuna vuoden takaiseen. Kulutus näyttää laskeneen lähes 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna, ilmenee OP:n maksukorttien käytöstä keräämistä tiedoista.

Syynä tähän on polttoaineiden hinnan nousu, arvioi OP:n senioriekonomisti Tomi Kortela.

— Energian tarjonnan heikkeneminen on aiheuttanut hintojen nousun, mikä puolestaan ohjaa ihmiset kuluttamaan vähemmän, Kortela sanoo.

Inflaatio on nyt suurimmillaan vuosikymmeniin. Kesäkuussa mitattu 7,8 prosentin hintojen nousu eli inflaatio alkaa näkyä kuluttajien ostokäyttäytymisessä, nyt myös polttoaineiden kohdalla.

Bensiinin kulutus laskenut, dieselin taas noussut

Bensiinin kulutus on laskenut tasaisesti viime vuosikymmeninä. Tilastokeskuksen mukaan bensiinin kulutus on laskenut 1990-luvun alusta yli 35 prosenttia.

Liikennepalvelukauppiaat ry:n toimitusjohtaja Jari Salosen mukaan autoilun määrä on pysynyt liki samana, mutta polttoaineen kulutus vähentynyt joka vuosi.

— Autot kuluttavat vähemmän ja ne ovat parempaa ja puhtaampaa teknologiaa. Samalla hybridi- ja sähköautot ovat yleistyneet, Salonen sanoo.

Dieselin kulutus on sen sijaan kasvanut viime vuosikymmeninä. Kulutus lähti hienoiseen laskuun 1990-luvun puolivälissä, mutta on sen jälkeen noussut tasaisesti.

Tilastokeskus kertoo kulutuksen energiamääränä. Sen mukaan viime vuonna dieseliä kulutettiin Suomessa yli 100 000 terajoulea, mikä on yli 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 1990.

Salonen arvioi, että dieselin kulutuksen lisääntymistä voi selittää se, että kuluttajat ovat siirtyneet dieselautoihin halvemman polttoaineen takia.

 

Bensaan menee nyt enemmän rahaa, vaikka ajokilometrejä kertyy vähemmän

Polttoaineiden hinnat ovat nousseet kesäkuussa jopa lähes 60 prosenttia vuodentakaisesta. Hintojen nousu onkin ollut selvästi suurempaa kuin ostomäärien lasku. Polttoaineisiin on siis mennyt huomattavasti enemmän rahaa kuin viime vuonna.

Kortelan mukaan pahin hintapiikki näyttäisi taittuneen, mutta tilanne elää.

— Raakaöljyn hinta on vähän laskenut huipustaan ja Kiinan taloustilanne on mennyt heikompaan suuntaan, mikä on vähentänyt raaka-aineiden kysyntää. Se taas on laskenut raaka-aineiden ja sen myötä myös bensiinin hintaa, Kortela sanoo.

Polttoaineiden hinnat ovat nousseet Venäjän hyökkäyssodan myötä, mutta lähteneet hienoiseen laskuun kesän aikana. Kuva: Ellen Forsström / Yle

— Uskoisin, että jos kaasutoimitukset Venäjältä Eurooppaan jatkuvat edes jollain tasolla, niin pahin hintahuippu on nyt ohitettu, Kortela sanoo.

Bensiinin ja dieselin hinnat ovat viime päivinä laskeneet. Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa dieselin litrahinta oli 2,44 ja bensiinin 2,57 euroa. Vielä vuoden alussa hinnat pysyivät alle kahdessa eurossa.Salonen arvelee, että polttoaineiden kulutuksen lasku jatkuu myös tulevaisuudessa. Lähde:yle