Marja-aronia on kotimainen superfood, mutta menestyksen tiellä on kirpeä maku – viljelijän mukaan maku paranee kärsivällisyydellä

Marja-aronia tunnetaan terveyspommina ja superfoodina, jonka kirpeä maku on pitänyt kuluttajat loitolla. Nyt tilanne on hiljalleen muuttumassa, uskoo viljelijä.

Maraj-aronian on tutkittu laskevan lievästi verenpainetta. Marja-aronioita kypsymässä Ollilan marjatilalla. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle
MIKKO TUOMIKOSKI

Marja-aroniat kypsyvät kauniissa maisemassa, Ollilan marjatilalla, Hollolan Hämeenkoskella Päijät-Hämeessä. Pitkän linjan marjanviljelijät, Annikki Kukkasniemi ja Pekka Ollila ovat sitä mieltä, että sadosta on taas kerran tulossa hyvä.

– Mikäli rastaat eivät vie kaikkia marjoja ennen kuin ehdimme poimia, naurahtaa Kukkasniemi.

Marja-aroniaa (Aronia mitschurinii) pidetään terveyspommina ja superfoodina muun muassa sen sisältämien vitamiinien ja antioksidanttien ansiosta. Marjan on tutkittu (siirryt toiseen palveluun)laskevan verenpainetta lievästi.

Marja-aronian suosio onkin hienoisessa kasvussa.

– Itsepoiminta on lisääntynyt hitaasti mutta tasaisesti, ja muutama kauppakin on ollut kiinnostunut myymään rasioissa, kertoo Kukkasniemi.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton mukaan marja-aroniaa viljellään Suomessa noin 50 tilalla ja sen viljelyala on 150 hehtaaria. Vertailun vuoksi mansikan viljelyala on liki 4 500 hehtaaria.

Maku on mainettaan parempi

Aronian suosiota on rajoittanut sen maine kirpeänä ja joidenkin mielestä jopa karvaana marjana. Syynä tällaisiin kokemuksiin voi olla se, että se on poimittu liian aikaisin.

– Nämä ovat kypsiä syyskuussa ja kannattaa mielellään odottaa, että lämpötila käväisee vielä pari kertaa pakkasella, mikä parantaa niiden makua. Kuluttajat haluavat enemmän makeita marjoja, kuten mansikoita, selvittää Kukkasniemi.

Aronian etuihin kuuluu myös se, että pensas on helppohoitoinen, menestyy hyvin Suomen oloissa, eikä vedä puoleensa tuholaisia. Pensas on lisäksi nopeakasvuinen ja näyttävä.

– Aronia on myös helppo ja nopea poimia. Se kasvaa tertuissa, kuten pihlajanmarja, ja sitä voi poimia seisaaltaan tai alimmilta oksilta jakkaralla istuen, kehuu Kukkasniemi.

Annikki Kukkasniemi tutkimassa marja-aroniasatoa. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Aroniasta saa monenlaisia herkkuja

Marja-aronian voi pakastaa sellaisenaan tai siitä voi tehdä hilloa.

– Olemme hillojen lisäksi tehneet hyytelöä ja mehua. Yhdistelemme sitä usein muiden marjojen ja esimerkiksi herukoiden, raparperin tai omenan kanssa, kertoo Kukkasniemi.

Marja-aroniasta voi tehdä mehua myös sekoittamatta sitä muihin aineksiin. Tällöin mehuun kannattaa lisätä sitruunahappoa ja sokeria oman maun mukaan.

– Käytän itse marja-aroniaa myös smoothieissa ja sekoitan niitä maustamattomaan jogurttiin. Se soveltuu hyvin myös leivonnaisiin ja vaikka kakkujen koristeeksi, luettelee Kukkasniemi.

Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12546828