Viranomaiset huolissaan – halutut muutokset potilas­tietojen käsittelyyn voivat ”paljastaa erityisen arkaluonteisia tietoja”

Potilastietojen käyttöön kaavaillaan muutoksia, joista Euroopan tietosuojaviranomaiset eivät ole mielissään.

Älylaitteet keräävät valtavia määriä arkaluonteisia terveystietoja, joiden laatu on kyseenalainen, mutta joiden perusteella käyttäjästä voidaan kuitenkin päätellä paljon.

Älylaitteet keräävät valtavia määriä arkaluonteisia terveystietoja, joiden laatu on kyseenalainen, mutta joiden perusteella käyttäjästä voidaan kuitenkin päätellä paljon. 

EUROOPAN unionin suunnitelmat kansalaisten terveystietojen, kuten potilastietojen, varalle uhkaavat vaarantaa ihmisten yksityisyyden, Euroopan tietosuojaneuvosto ja Euroopan tietosuojavaltuutettu arvioivat.

Nämä kaksi tahoa antoivat heinäkuun puolivälissä yhteisen lausuntonsa Euroopan komission eurooppalaista terveysdata-avaruutta koskevasta ehdotuksesta nimeltä EHDS (European Health Data Space). Sillä pyritään mahdollistamaan terveystietojen turvallinen vaihto, käyttö ja uudelleenkäyttö sekä edistämään Euroopan terveysunionin luomista.

HUOLENA on sähköisten terveystietojen myöhempi käyttö ei vain tautien tutkimuksessa tai uusien lääkkeiden kehittämisessä, vaan myös tuoteinnovoinnissa.

Neuvoston ja valtuutetun mukaan tällainen tietojen toissijainen käyttö on määritelty ehdotuksessa liian laveasti, minkä vuoksi on olemassa ”riski ymmärtää väärin tietosuojaan liittyvät avainsäännökset”. Lopputuloksena kansalaisen nykyisin nauttimien suojausten pelätään heikentyvän.

Erityisesti varoitetaan älylaitteiden myötä lisääntyvän ei-lääketieteellisen terveystiedon käytöstä.

– Hyvinvointisovellusten ja muiden digitaalisten terveydenhuollon sovellusten tuottamat terveystiedot eivät ole samanlaatuisia kuin lääkinnällisten laitteiden tuottamat tiedot. Lisäksi nämä sovellukset tuottavat valtavan määrän tietoa, voivat olla erittäin tungettelevia ja paljastaa erityisen arkaluonteisia tietoja, kuten uskonnollisen suuntaumuksen. Sen vuoksi digitaalisia terveyssovelluksia ei pitäisi asettaa saataville toissijaiseen käyttöön, sanoo Euroopan tietosuojavaltuutettu Wojciech Wiewiórowski lausunnossa.

LAUSUNNOSTA tiedotti Tietosuojavaltuutetun toimisto. Euroopan tietosuojaneuvosto ja Euroopan tietosuojavaltuutettu hyväksyvät sinänsä ajatuksen yksilöiden henkilökohtaisten terveystietojen hallinnan vahvistamisesta.

Samalla he kehottavat lainsäätäjiä varmistamaan, että sähköiset terveystiedot säilytetään nimenomaan Euroopan talousalueen sisällä, koska tällaiset tiedot nähdään kiinnostavana hyökkäysten kohteena.

Lähde https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000008964957.html