Unikeoksi valittu Jenni Haukio on huolissaan Saaristomeren tilasta: “Mitä nyt näemme, ei enää ole varoitus, vaan se on hälytystila”

Poikkeuksellisesti tämän vuoden Unikeko vältti kylmän kylvyn. Kuluva kesä on presidenttiparin viimeinen Naantalissa, sillä Kultarannassa alkaa syksyllä mittava peruskorjaus.

Unikeko Jenni Haukio on huolissaan Saaristomeren tilasta
Unikeko Jenni Haukio on huolissaan Saaristomeren tilasta

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio on valittu Naantalin vuoden 2022 Unikeoksi.

Varjeltu salaisuus paljastui keskiviikkoaamuna Naantalin vanhan kaupungin vierassatamassa. Perinteisesti Unikeko on herätetty kylmällä kylvyllä, mutta rouva Haukio säästettiin tältä.

Kultarannan kesäasukas on viihtynyt Naantalissa erinomaisesti. Haukion myönteinen suhtautuminen ja omistautuminen ympäristöasioihin tukevat myös Naantalin tavoitteita muun muassa Saaristomeren suojelemiseksi, sekä ja tietoisuuden lisäämiseksi sen merkityksestä.

Naantalin edustan merialueella sinilevä on kukkinut viime viikkoina valtoimenaan, myös vierassatamassa ja Kultarannan edustalla.

– Mitä nyt näemme, ei enää ole varoitus, vaan se on hälytystila. Meidän pitää nyt todella vakavasti miettiä, että tämäkö on se, jonka haluamme ainutlaatuisesta Saaristomerestämme jättää tuleville sukupolville, totesi rouva Jenni Haukio Ylen haastattelussa.

Edelliset Unikeot saattelivat Jenni Haukiota Naantalin vierassatamaan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Haukio kertoi, että Kultarannassa on perinteisesti jännitetty, kuka paljastuu vuosittain Unikeoksi. Hän iloitsi saamastaan tittelistä ja piti sitä suurena kunniana.

Kuluva kesä on jäämässä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion viimeiseksi Luonnonmaalla, sillä syyskuussa Kultarannassa alkaa mittava peruskorjaus. Sen on määrä valmistua vuoteen 2025 mennessä.

– Totta kai tuntuu haikealta, mutta päällimmäisenä tunteena on kuitenkin kiitollisuus niistä kaikista kesistä, joita siinä ympäristössä on saanut viettää, sanoi Jenni Haukio.

Kiinnostus kulttuuriperinnön vaalimiseen siivitti valintaa

Jenni Haukion kirjailijatausta sekä hänen kiinnostuksensa kulttuuriin ja kulttuuriperinnön vaalimiseen siivittivät myös hänen valintaansa Unikeoksi, kiitetään valinnan perusteluissa.

Haukio toimi Turun kansainvälisten Kirjamessujen ohjelmajohtajana 2012–2022, ja työskentelee parhaillaan keväällä 2023 julkaistavan, presidentin puolison työstä kertovan kirjansa parissa.

Vuosien varrella Haukio on suojellut lukuisia Naantalissa järjestettyjä kirjallisuus- ja kulttuuritapahtumia sekä tehnyt Turun kirjamessujen ohjelmajohtajana läheistä yhteistyötä Naantalin Musiikkijuhlien kanssa.

Ainutlaatuinen Saaristomeri -suojelurahaston suojelijana Haukio toimii yhdessä puolisonsa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Perinteistä poiketaan tarvittaessa

Tällä kertaa unikekoa ei viskattu laiturilta mereen perinteisin menoin Naantalin vanhan kaupungin laiturilta.

Poikeusjärjestelyjä oli myös vuonna 2020, kun unikeko kiepautettiin veteen Kailon saaren rannassa veneestä. Koronarajoitusten vuoksi väkeä ei haluttu houkutella liikaa paikalle Naantalin vanhan kaupungin rantaan.

Vuonna 2020 unikeko kuljetettiin purjealuksella merelle. Neljästä unikeosta veteen polskahti Petri Silvo. Arkistokuva. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Viime vuonna unikeoksi valittiin heinäkuussa 2021 työnsä lopettanut kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Unikeonpäivällä pitkät perinteet

Ensimmäinen päivän viettoa kuvaava lehtiartikkeli on peräisin vuodelta 1886. Siinä kerrotaan päivää vietetyn kuten aikaisimpina vuosina on ollut tapana.

Perinteet ovat yhä läsnä Unikeon juhlinnassa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Naantalin Unikeonpäivän vietto 1880–luvulla oli nykyistä riehakkaampaa. Unikeonpäivänä aamu-unisia rangaistiin heittämällä heitä takiaisilla. Viimeisetkin kaupungissa torkahdelleet unikeot herätettiin puolestaan korvia raastavalla meluamisella, kerrotaan Visit Naantalin tiedotteessa.

Erityisesti 1800-luvulla Unikeonpäivä oli tärkeä tapahtuma kylpylävieraille, joille järjestettiin erilaisia aktiviteetteja ja viihdykettä. Välillä perinne hiipui, mutta 1950-luvulta lähtien sitä on elvytetty.

Ensimmäiset unikekotarinat ovat peräisin kristittyjen vainojen ajoilta, jolloin seitsemän pyhän miehen kerrotaan nukkuneen 200 vuoden ajan.

Yleensä unikeon veteen viskaaminen näyttää tältä. Arkistokuva vuodelta 2021. Kuva: Minna Rosvall / Yle Lähde/Yle