Omakotitalon myyminen tarjouskaupalla nopeuttaa asunnon myyntiaikaa selvästi. Oulussa tarjouskauppaa hyödynnetään selvästi muuta maata enemmän. Oulussa tarjouskauppa on Suomen suosituinta.
Yhä useampi omakotitalo myydään tarjouskaupalla. Myös muissa asuntotyypeissä tarjouskauppakohteet ovat lisääntyneet.
Etuovi.comin tilastojen mukaan tarjouskauppa kasvattaa omakotitalojen hintatarjousta keskimäärin 16 000 euroa eli 9,5 prosenttia. Pohjois-Pohjanmaalla lähtöhintaan saa lisätä keskimäärin 11,9 prosenttia eli 21 000 euroa, Uudellamaalla 8 prosenttia eli 20 000 euroa ja Pirkanmaalla 7,6 prosenttia eli 15 000 euroa.
Tarjouskaupassa suurin tarjous ei kuitenkaan aina voita, sillä myyjä voi hyväksyä esimerkiksi toisiksi suurimman tarjouksen, jos sen ehdot ovat muuten paremmat. Näin ollen Etuoven tilastot paljastavat vain ensimmäisen pyyntihinnan ja korkeimman tarjouksen välisen eron, mutta ei välttämättä lopullista myyntihintaa.
Esimerkiksi sopivaa muuttoaikaa myyjät arvostavat tarjouskaupassa hyvin paljon, kertoo Kiinteistömaailma Oulu Puistolan yrittäjä Riitta Snellman. Toki usein myös suurin tarjous voittaa.
– Korkeamman tarjouksen hyöty voi kadota, jos se vaatii myyjältä esimerkiksi huonekalujen varastointia tai kahden päällekkäisen asunnon kulujen maksamista, Snellman sanoo
Snellman on oikea asiantuntija kertomaan tarjouskaupasta, sillä hän on käynyt tarjouskauppaa jo noin 15 vuotta. Lisäksi Oulussa tarjouskaupalla myydään omakotitaloja huomattavasti enemmän kuin muualla Suomessa.
Etuoven tilastoissa 2020 alun ja 30.6.2022 välisenä aikana Oulussa oli myynnissä 383 omakotitaloa tarjouskaupalla. Rovaniemellä niitä oli 175 ja Tampereella 96.
Tämän jälkeen eniten tarjouskauppaa hyödynnettiin Valkeakoskella, Jyväskylässä, Kotkassa ja Espoossa.
Pysyväksi osaksi asuntokauppaa
Snellmanin mukaan Oulun ylivoimaa voi hyvin selittää se, että kaupungissa on totuttu tarjouskauppaan. Nykyään myös moni asiakas ehdottaa itse kodin myymistä tarjouskaupalla.
– Se on hyvä tapa myydä laskevassa markkinassa, nousevassa markkinassa ja oikeastaan milloin vain. Uskon, että nykyään halutaan enemmän avoimuutta, mikä lisää tarjouskaupan suosiota, Snellman arvioi.
Hän sanoo, että tarjouskauppa yleistyi koronan myötä, kun omakotitaloihin kohdistui huomattavasti tarjontaa suurempi kysyntä. Se vaikeutti hinnoittelua, jolloin tarjouskaupalla saatiin paras markkinahinta.
Vuosi 2021 oli Etuoven tilastoissa suosituin tarjouskauppavuosi. Vuoden 2022 alku on ollut myös hyvä, ja kesäkuussa 2022 omakotitaloja myytiin tarjouskaupalla ennätysmäärä.
Snellman uskoo tarjouskaupan jäävän pysyväksi osaksi asuntomarkkinoita myös pandemian jälkeen.
– Myyjälle ja ostajalle se on molemmille hyvä. Sillä on haettu juuri molempien etuja. Ostaja näkee, missä tarjoustaso kulkee ja myyjä saa keskimäärin paremman hinnan.
– Eihän se hinta aina nouse 11,9 prosenttia. Joskus se nousee 5 prosenttia, joskus 15 prosenttia, mutta sillä nähdään, mitä markkina on valmiita maksamaan.
Tarjouskaupan suosiota on rajoittanut aiemmin se, että se on välittäjälle työläs tapa kaupata asuntoa ja toisaalta suomalaiset ovat olleet asuntomarkkinoilla melko konservatiivisia: asunto on haluttu myydä ennestään tutulla, perinteisellä tavalla.
Tarjouskauppaa kiinteistönvälittäjät käyttävät erityisesti haluttujen, erikoisten ja vaikeasti hinnoiteltavien kotien kanssa. Jos potentiaalinen ostajakunta on pieni, tarjouskaupan hyödyt eivät välttämättä tule esiin, ja päädytään perinteiseen kauppaan, Snellman arvioi.
Oulussa Snellmanin mukaan lähes kaikki omakotitalot myydään tässä markkinatilanteessa tarjouskaupalla. Osa välitysfirmoista käyttää tarjouskauppaa kuitenkin toisia harvemmin.
Etuoven tilastojen mukaan vuosina 1920–1939 rakennetuissa taloissa hinta on noussut keskimäärin eniten: 17,1 prosenttia eli 15 750 euroa.
Euromääräisesti eniten tarjouskauppa nostaa tällä vuosituhannella rakennettujen omakotitalojen hintaa: 25 000 euroa, mikä on kuitenkin vain 9,7 prosenttia.
Vähiten hinta nousee niin prosentuaalisesti kuin euromääräisesti vuosina 1960–1979 rakennetuissa taloissa: keskimääräinen nousu on 9000 euroa, prosentuaalinen 7,7 prosenttia.
Etuoven mukaan tarjouskauppa lyhentää keskimäärin omakotitalon markkinointiaikaa.
Keskimäärin tarjouskaupalla myynnissä olleen omakotitalon markkinointiaika on 41 päivää, kun kaikkien omakotitalojen myynti-ilmoituksien markkinointiaika on aineistossa 55 päivää.
Pohjois-Pohjanmaalla tarjouskaupalla myytävien omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika oli vain 26 päivää, Uudellamaalla se on vastaavasti 30 päivää ja Pirkanmaalla 49 päivää.
Aina ei nappaa
Toisaalta kaikki tarjouskaupalla myytävät kohteet eivät mene kaupaksi. Etuoven tilastojen mukaan Uudellamaalla poistetuista tarjouskauppailmoituksista noin 28 prosenttia ei ollut saanut lainkaan tarjouksia. Pirkanmaalla prosenttiosuus oli sama, mutta Pohjois-Pohjanmaalla vain 18 prosenttia.
Koko maan tasolla noin 26,6 prosenttia tarjouskaupalla myynnissä olleista kohteista poistuu markkinoilta ilman myyntisivustolla näkyvää tarjousta.
Snellman myöntää, ettei tarjouskauppakaan aina tuo auvoa.
– Jos tarjouksia ei tule, tarkoittaa se yleensä sitä, että asunto on hinnoiteltu liian korkealle. Silloin tehdään tarvittavat toimenpiteet tai vaihdetaan kauppatapaa, Snellman sanoo.
Yleisesti kuitenkin näyttäisi siltä, että tarjouskauppa tulee kasvattamaan suosiotaan ja lisääntymään Lähde IL