Kansallispuistojen säännöt eivät ole kaikille kävijöille selviä Kolilla – yksi yleisimmistä rikkeistä liittyy koiriin

Puistonvalvojien ja erätarkastajien säännöllisillä valvontakierroksilla pidetään yllä kansallispuistojen pelisääntöjä. Sakko rapsahtaa tavallisimmin luvattomasta nuotiosta.

Metsähallituksen erätarkastaja Jyrki Turpeinen seuraa Brysselistä saakka Kolille saapuneiden patikoijien teltan pystytystä Lakkalan telttailualueelle.

Runsaasta opastuksesta huolimatta kaikilla kansallispuistojen käyttäjillä ei ole puistoetiketti selvillä. Jokamiehenoikeudet ja kansallispuistojen säännöt eivät ole sama asia, vaikka niissä on paljon yhteistä.

Kolilla tavallisin rike roskaamisen lisäksi on vapaana omistajien mukana maastossa kulkevat koirat. Kansallispuistojen alueella koirien on oltava aina kytkettyinä.

– Kaikki eivät tätä koira-asiaa halua ymmärtää. Kun siitä joutuu valvontakierroksilla huomauttamaan, saa välillä kuulla olevansa koiravihaaja. Eihän se reilulta tunnu, kun itsekin olen ollut koirien omistaja. Säännöt tämän asian kohdalta ovat kuitenkin aivan yksiselitteiset ja koskevat kaikkia, Metsähallituksen erätarkastaja Jyrki Turpeinen toteaa.

Kolin kansallispuisto on Pohjois-Karjalan suosituimpia matkakohteita. Kuva: Mari Kahila / Yle

Luvattomat nuotiot yleisiä

Sakkoja erätarkastaja joutuu tavallisimmin kirjoittamaan metsäpalovaroituksen aikana tehdystä avotulesta, usein vieläpä täysin luvattomalla nuotiopaikalla.

– Alkukesän hellejakson aikana yhden valvontareissun aikana ehdittiin sammutella kaksi luvatonta nuotiota. Kolmas nuotio löytyi sytytystä vaille valmiina, asiakas kyseli minulta tulitikkuja lainaksi. No eihän niitä voinut antaa, sen sijaan purimme yhdessä nuotion pois, erätarkastaja Turpeinen kertoo.

Kolin polut houkuttavat joitakin maastopyöräilijöitä aivan omille seikkailuille. Kansallispuiston alueella pyöräily on kuitenkin sallittu ainoastaan merkityillä pyöräreiteillä.

– Valvontaurani kiperin paikka taisi olla erään maastopyöräilijän kanssa. Hän oli äänekkäästi sitä mieltä, että veronmaksajana saa ajella mistä haluaa. Kerroin etten minäkään saa käyttää muita kuin merkittyjä pyöräilyreittejä kansallispuistossa, vaikka olen yhtälailla veronmaksaja ja vieläpä puistossa töissä, muistelee Metsähallituksen luontovalvoja Eino Hyttinen huvittuneena.

Kolin kansallispuiston loppukesän valvontaillassa ei tarvinnut jaella sakkoja, eikä edes huomatella rikkeistä. Sateinen sää oli hätistänyt matkailuautotkin pois luvattomilta parkkipaikoilta, joita hyvällä säällä meinaa jatkuvasti syntyä Kolin rantatien uimarantojen tuntumaan Lähde: Yle