Isännöintiliitosta arvioidaan, että vastikkeet nousevat tuntuvasti suomalaisissa taloyhtiöissä.”Todennäköisesti tämän vuoden osalta hoitovastikkeiden nousu on keskimäärin noin 5–10 prosentin luokkaa. Voi olla, ettei yhtiökokouksessa hoitovastikkeita välttämättä ole nostettu, mutta tänä vuonna nähdään hyvin todennäköisesti enemmän sitä, että loppuvuonna taloyhtiöt joutuvat perimään ylimääräisiä vastikkeita, jos taloyhtiön puskurit ja kassa eivät ole olleet riittäviä kustannusnousuun”, Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa kertoo Talouselämälle.

Talouselämä kysyi Isännöintiliitosta, kuinka suuria korotuksia voi olla edessä hoitovastikkeeseen suomalaisen kerrostaloyhtiön noin 50 neliön asunnossa sekä sellaisen taloyhtiön 100 neliön perheasunnossa.

Isännöintiliiton laskelmat kerrostaloasunnon vastiketta uhkaavasta noususta
Asunnon koko Hoitovastike 2021 Hoitovastike +10% Hoitovastike +25%
50 neliötä 207 e 227 e 258 e
100 neliötä 413 e 454 e 516 e
Lähde: Tilastokeskus, asunto-osakeyhtiöiden talous

Jos hoitovastikkeet nousisivat 10 prosenttia tänä vuonna, nousee Isännöintiliiton laskelman mukaan kuukausivastike noin 20 euroa 50 neliön asunnoissa.

”Tämä tarkoittaa sadan neliön asuntoon reilun 40 euron korotusta. Jos korotukset ovat tulleet voimaan esimerkiksi heinäkuun alusta, tarkoittaa se vuoden loppuun mennessä noin 120 euron hoitokulujen nousua 50 neliön asuntoon ja noin 250 euron hoitokulujen nousua 100 neliön asuntoon”, Viljamaa kertoo.

Joissain taloyhtiössä voi olla taas Viljamaan mukaan edessä päätöksiä kovista korotuksista ensi vuonna.

”Jos korotuksia ei tänä vuonna ole tehty, tarkoittanee se hyvin suurella todennäköisyydellä, että ensi vuoden yhtiökokouksessa voidaan joutua tekemään vielä huomattavasti korkeampi korotus hoitovastikkeeseen. 25 prosentin korotus tarkoittaisi kerrostalossa reilua sataa euroa sadan neliön asuntoon.”

Taloyhtiön lämmitysmuoto ja tehdyt korjaukset vaikuttavat siihen, paljonko sen vastike nousee. Kohoava kaukolämmön hinta voi iskeä kipeästi monissa taloyhtiössä.

”Taloyhtiöiden kannattaa ehdottomasti selvittää kaikki mahdollisuudet energian säästämiseen. Veden lämmittäminen on iso osuus lämmityskustannuksista.”

Korkojen nousu on tarkoittanut myös taloyhtiölainojen korkokustannusten nousua, mikä nostaa pääomavastikkeita.Lähde:Te