Museoiden kävijämäärät ovat olleet nousussa kotimaanmatkailun pitäessä pintansa. Helsinki on löydetty uudestaan matkailukohteena.
Korona verotti monen muun kulttuuripaikan lisäksi myös museoiden kävijämääriä. Esimerkiksi Suomen kansallismuseossa kaksi viimeistä vuotta ovat olleet hiljaisia. Nyt kävijät ovat löytäneet jälleen kulttuurihistorian ääreen.
– Yllättävänkin hyvä kesä on ollut. Alkukesä oli hiljaisempi, mutta juhannuksen jälkeen on ollut muutaman vuoden takaisen kesän kaltainen sesonki. Paremmin on sujunut kuin osasimme jopa odottaa, kertoo Liisa Lohtander, Suomen kansallismuseon intendentti.
Myös Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa vierailijoiden määrä on noussut. – Meillä on ollut ilahduttavan vilkas kesä, jopa koronaa edeltävät kävijämäärät on ylitetty. Yleisö tuntuu nyt palanneen, mikä on tosi kiva juttu, kertoo EMMAn markkinointi- ja viestintäpäällikkö Saara Suojoki.
Museovierailijoiden määrän kasvussa näkyy myös Museokortin suosio.
– Kun Museokortin käyttöä katsoo, huomaa, että kasvua on tänä kesänä jälleen ollut, kertoo Museokortin kulttuurimatkailuhankkeen projektiasiantuntija Susanna Kyllönen.
Viime kesänä touko–elokuussa Museokortti-vierailuja oli Kyllösen mukaan 620 000, kun tänä kesänä melkein samoihin lukuihin päästiin jo heinäkuun loppuun mennessä.
Museokortin suosio jatkuu
Museokortteja ostetaan entistä enemmän. – Tällä hetkellä Museokortteja on ihmisillä enemmän kuin koskaan ennen. Aktiivisia Museokortteja on nyt yli 240 000. Totta kai se näkyy myös museoiden kävijämäärissä, Kyllönen kertoo.
Museokorttia mainostetaan vahvasti matkailukärjellä. Tämä tuo näkyvyyttä museoille ympäri Suomen.
– Museokortin markkinointi nostaa esiin museoita ihan uudella tavalla, Helsingin kaupunginmuseon vs. museojohtaja Minna Sarantola-Weiss kertoo.
Mielenkiintoiset näyttelyt houkuttelevat
Helsingin kaupunginmuseoon kuuluvaan Hakasalmen huvilaan on löytänyt tänä kesänä moni vierailija.
– Täällä Hakasalmen huvilassa on aina erittäin hyviä näyttelyjä, ja tulin siksi katsomaan myös tämänkin, kertoo museovierailulla oleva Juha Särkelä.
Hänelle vain kesä ei ole museovirailujen sesonkiaikaa, vaan museossa Särkelä vierailee kiinnostavien näyttelyjen perässä vuodenajasta riippumatta.
Etenkin ajankohtaiset aiheet kiinnostavat museovierailijoita.
– Tällä hetkellä Suomen historia ja yhteys Venäjään puhuttaa. Toukokuussa meidän kokoelmiin lahjoitettiin Nato-kynä, joka on nähtävillä täällä. Kävijöitä kiinnostaa myös tämä rakennus ja kulttuurihistoriallisena kohteena tämä kokonaisuus, kertoo Liisa Lohtander Kansallismuseosta.
Helsingin kaupunginmuseon Minna Sarantola-Weissin mukaan vierailijat haluavat perehtyä menneisyyden lisäksi myös tulevaisuuteen.
– Suomalaiset ovat löytäneet museot muutaman viime vuoden aikana. Selvästi on tarvetta miettiä kulttuuriperintöä ja etsiä vastauksia siihen kuka minä olen ja mihin ehkä olen menossa. Museot pyrkivät myös tähän tulevaisuusnäkökulmaan vastaamaan.
Kotimaanmatkailu on virkistänyt museoiden kävijämääriä
Koronan puhjettua suomalaiset suuntasivat lomamatkoillaan pois isoista kaupungeista. Tämä ei kuitenkaan ole tehnyt hallaa museoille – päinvastoin.
– Kun matkustaa kotimaassa autolla, saatetaan pysähdys tehdä museossa huoltoaseman sijaan ja ostaa tuliaiset museokaupasta. On monta eri kulmaa siihen, miten museovirailuja tehdään, Susanna Kyllönen Museokortilta kertoo.
Silti suosituimmat museot, joissa Museokorttia nyt vilautetaan, löytyvät pääkaupunkiseudulta.
– Uudenmaan isot museot vetävät ihmisiä kuten Amos Rex, Kiasma ja perhekohteena Heureka, Kyllönen luettelee.
Yllättäjänä kärkisijoilta löytyy huhtikuussa avautunut Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva. Suomen museokentän uusi tulokas on kerännyt tiuhaan Museokortin vinguttajia.
– Hienoa on, että se on noussut käydyimpien museoiden joukkoon jo nyt. Tänä kesänä kävijöitä ovat kiinnostaneet taidemuseot, Kyllönen summaa.