Kaikki energia voidaan tuottaa ilman fossiilisia polttoaineita jo ennen vuotta 2050. Näkemys pohjautuu vastikään julkaistuun tutkimusartikkeliin.

Suomalainen tekniikkaa, taloutta ja yhteiskuntatieteitä yhdistävä LUT-yliopisto sekä 14 muuta kansainvälistä yliopistoa ehdottavat uutta fossiilivapaata energiajärjestelmää.

Se perustuisi aurinko- ja tuulienergiaan, energiavarastoihin, sektori-integraatioon sekä energia- ja teollisuussektoreiden sähköistämiseen, joka perustuu vetytalous- ja Power-x-ratkaisuihin. Niitä täydennetään tulevaisuudessa myös hiilidioksidin talteenotolla ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Tieteessä täysin uusiutuviin energianlähteisiin perustuvasta energiajärjestelmästä on tullut valtavirtaa. Sadat tieteelliset tutkimukset todistavat, että 100-prosenttisesti uusiutuva energiajärjestelmä voidaan saavuttaa jo ennen vuotta 2050 tai viimeistään siihen mennessä niin maailmanlaajuisesti, alueellisesti kuin kansallisesti, yliopistojen tiedotteessa painotetaan.

“Yhä useammat tutkijat osoittavat, että energian kysyntä voidaan kokonaisuudessaan kattaa uusiutuvilla energialähteillä. Se on pitkällä aikavälillä myös edullisempaa ja kestävyysvaatimusten mukaista”, tiivistää LUT-yliopiston professori Christian Breyer tiedotteessa.Hän on yksi uuden On the History and Future of 100% Renewable Energy Systems Research -tutkimusartikkelin yli 20:stä kirjoittajasta.

YK:n mukaan yli 160 yritystä on sitoutunut yli 70 biljoonalla dollarilla maailmanlaajuisen hiilineutraaliuden saavuttamiseen, mikä tarkoittaa fossiilisista polttoaineista luopumista vuoteen 2050 mennessä. Tutkimuksemme mukaan teknologia täysin uusiutuvan energiajärjestelmän toteuttamiseen on jo olemassa”, kertoo apulaisprofessori Sven Teske Sydneyn teknillisestä yliopistosta (UTS).

Tesken mukaan seuraavaksi uudet tutkimukset täysin uusiutuvasta energiajärjestelmästä tulee sisällyttää kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n raportteihin.

”On tieteellisesti todistettua, että 100-prosenttisesti uusiutuva energiajärjestelmä on teknisesti ja taloudellisesti mahdollinen”, Teske lisää.

Uutta tutkimusta tarvitaan edelleen

Uutta tutkimusta uudesta energiajärjestelmästä tarvitaan edelleen, tutkijat muistuttavat. Laajasta yhteiskunnallisesta keskustelusta on noussut monia uusia tutkimusaiheita, jotka liittyvät muun muassa sektori-integraatioon, älykkäisiin energiajärjestelmiin, kriittisten materiaalien saatavuuteen, vuosittaisiin resurssivaihteluihin, järjestelmän luotettavuuteen ja turvallisuuteen sekä negatiivisiin hiilidioksidipäästöihin, he listaavat.

“Tarvittavat teknologiat ovat jo saatavilla. Useissa maissa on osoitettu käytännössä, että energiatehokkuudesta, sähköistämisestä, kaukolämmöstä ja sähköpolttoaineista on mahdollista saada synergiaetuja”, sanoo Brian V. Mathiesen Aalborgin yliopistosta.Lähde.Te