Haavisto: Suomi rajaa venäläisten viisumien vastaanoton kymmenesosaan nykyisestä – etusija perhesyistä tai työn takia Suomeen saapuville

Hallitus päätti, että venäläisten turistiviisumien määrää vähennetään merkittävästi nykyisestä. Suomi kannattaa myös Venäjän viisumihelpotussopimuksen lopettamista.

Pekka Haavisto kertoo Säätytalolla hallituksen viisumipäätöksistä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva Terhi Toivonen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että Suomi rajaa venäläisten viisumien vastaanoton kymmeneen prosenttiin nykyisestä.

Haaviston mukaan muutokset astuvat voimaan syyskuun alussa. Hallitus kokoontui tiistaina käsittelemään Säätytaloon venäläisten viisumeja.

Suomi ottaa nyt päivittäin vastaan noin tuhat viisumihakemusta Venäjältä. Rajoitus tarkoittaisi, että hakemuksia otettaisiin jatkossa vastaan vain 100 päivässä.

Ulkoministeriö on valmistellut mallin, jossa etusijan saavat perhesyiden, työn tai opiskelun takia viisumia hakevat. Tämä vähentää turistiviisumien myöntämistä.

Haavisto kertoo, että turistiviisumien hakemisen aikaa rajoitetaan esimerkiksi tiettyihin päiviin viikossa tai tunteihin päivässä, siten että niiden määrä pienenee huomattavasti nykyisestä.

– Edelleen turistiviisumeja olisi mahdollista pieni määrä hakea.

Haaviston mukaan malli ei vaadi lakimuutoksia.

Haaviston mukaan ulkoministeriö ja sisäministeriö käynnistävät selvityksen kansallisesta humanitaarisesta viisumista. Tämä voisi helpottaa toimittajien tai kansalaisaktivistien liikkumista Suomeen. Suomelta puuttuu valikoimasta tämän tyyppinen viisumi, joka käytössä monissa muissa maissa.

Samalla ulkoministeriö selvittää kansallisen pakotelainsäädännön käyttöönottamista.

– Nämä ovat pidempiaikaisia asioita. Näitä siis selvitetään, Haavisto kertoi Säätytalolla hallituksen iltakoulun jälkeen.

Venäläisten turistien matkailu Suomessa ja Suomen kautta Eurooppaan on herättänyt nykytilanteessa moraalista närkästystä Suomessa. Venäjä käy raakaa hyökkäyssotaan Ukrainassa, mutta samaan aikaan venäläisiä lomailee Euroopassa.

Suomi kannattaa viisumihelpotusten lopettamista

Ministeri Haaviston mukaan Suomi aikoo esittää Baltian-maiden kanssa yhteistä ratkaisua venäläisten viisumeihin.

Suomi tukee Venäjän ja EU-maiden viisumihelpotussopimuksen keskeyttämistä. Tämä sopimuksessa turistiviisumi maksaa nyt 35 euroa. Summa nousisi 80 euroon sopimuksen purkamisen jälkeen.

Haaviston mukaan asia otetaan esille EU:n ulkoministerikokouksessa elokuun lopussa.

Haaviston mielestä EU:n yhteinen kanta asiaa olisi nyt tärkeintä. Suomi ei voi estää muiden Schengen-maiden viisumeilla matkustavien venäläisten kauttakulkua itärajalla.

Haaviston mukaan venäläisille myöntävät tällä hetkellä eniten viisumeita Kreikka, Italia ja Espanja.

– Jos turistivirtaa halutaan rajoittaa enemmän, siitä olisi hyvä sopia yhdessä.

Säätytalolle aamupäivällä saapuneen pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan pelkästään Suomen toimilla ei voida estää venäläisten matkailua Eurooppaan. Yhteinen linjaus olisi hänen mielestään tehokkain keino.

Muu Eurooppa on ollut maltillisemmalla linjalla. Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi eilen Oslossa, että turistit eivät ole syyllisiä Putinin sotaan.

Marin kertoi, että viisumeja tullaan käsittelemään myös tasavallan presidentin ja hallituksen ministereiden muodostamassa TP-Utvassa. Lähde:Yle