Kesäinen Suomi on täynnä erilaisia musiikkitapahtumia. On Tangomarkkinoita, lukuisia rockfestivaaleja, Pori Jazzia… listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.

Siinä missä monet tapahtumista kestävät vain viikonlopun, Savonlinnan Oopperajuhlat ulottuu heinäkuun alusta kuun loppuun asti.

Allekirjoittaneelle käynti oopperajuhlilla oli ensimmäinen, eikä takana ole muuallakaan kovin montaa nähtyä oopperaa. Muutama sentään.

Vaikka kuuntelen vapaa-ajallani ihan muunlaista musiikkia kuin oopperaa, heinäkuun lopulla Olavinlinnassa nähty Aida oli kuitenkin mainio elämys. Puitteet vanhassa linnassa ovat upeat, samoin koko lähistön miljöö.

Oopperajuhlien esitykset pidetään suurella linnapihalla, jonne on rakennettu esiintymislava, orkesterin paikka ja katsomot.Oopperajuhlien esitykset pidetään suurella linnapihalla, jonne on rakennettu esiintymislava, orkesterin paikka ja katsomot.
Oopperajuhlien esitykset pidetään suurella linnapihalla, jonne on rakennettu esiintymislava, orkesterin paikka ja katsomot. VALTTERI HIRVONEN

Jos harkitset itse vierailua oopperajuhlilla tulevina kesinä, tässä muutama vinkki!

  • Älä stressaa, vaikka et olisi oopperan asiantuntija. Voit halutessasi tutustua oopperaesityksesi tarinaan läheisessä Riihisaaressa järjestettävässä teosesittelyssä tai lukemalla käsiohjelmaa. Esityksen aikana tekstitykset pitävät hyvin mukana siitä, mistä hahmot laulavat. Musiikista voi myös nauttia välittämättä edes itse tarinasta.
  • Varaa majoitus ajoissa. Hotellien hinnat hipovat oopperajuhlien aikaan pilviä, ja rajallinen majoituskapasiteetti on kovassa käytössä. Jos Savonlinnasta ei löydy sopivaa majoitusta, tarkista ympäryskuntien tarjonta.
  • Pukeudu rennosti. En nähnyt Olavinlinnassa yleisön joukossa yhtäkään kravattia, t-paitoja sen sijaan useampia. Ei siis kannata liikaa jännittää. Huomioi myös säätila. Heinäkuussa saattaa hyvinkin helpommin tulla kuuma kuin kylmä.
  • Juo harkitusti. Vessahätää ei kannata hankkia kesken esityksen. Vesipullo voi kuitenkin tuntua pelastukselta, jos sattuu kuuma ilta. Ja lasillinen kuohuvaa kuuluu sekin oopperakäyntiin.

Mitä muuta kuin oopperaa?

Oopperajuhlat on Savonlinnan kesän tunnetuin tapahtuma, mutta lomasta Savonlinnassa ja sen lähiseuduilla voi nauttia oopperajuhlien aikana tai muuten kesällä myös muun muassa seuraavasti. Ainakin näitä voin oman kokemukseni perusteella suositella:

  • Vierailu Savonlinnassa ei ole täydellinen ilman paikallista toriherkkua eli lörtsyä. Tori luonnollisesti paras paikka sen ostamiseen ja nauttimiseen.
Lihalörtsyn erottaa tavallisesta lihapiirakasta lähinnä muoto. Lihaversion lisäksi tarjolla on myös makeita lörtsyjä, kuten esimerkiksi omenalörtsy.Lihalörtsyn erottaa tavallisesta lihapiirakasta lähinnä muoto. Lihaversion lisäksi tarjolla on myös makeita lörtsyjä, kuten esimerkiksi omenalörtsy.
Lihalörtsyn erottaa tavallisesta lihapiirakasta lähinnä muoto. Lihaversion lisäksi tarjolla on myös makeita lörtsyjä, kuten esimerkiksi omenalörtsy. JOONAS PARTANEN
  • Muikut kuuluvat myös Savonlinnan kesäruokailuun. Makua ja rasvaa riittää. Hyviä paikkoja esimerkiksi torin läheisyydessä ravintola Majakka sekä Seurahuone-hotellin kattoterassi.
  • Savonlinnan seudulla on aktiivinen pienpanimokulttuuri, jonka tuotoksia kannattaa maistella. Olaf Brewingin ja Waahto Breweryn lisäksi Enonkoskella pantavat Karvilan Panimon oluet ovat maistuvia.
Savonlinnan keskustasta löytyvät kätevästi lähekkäin niin tori, ravintolat kuin laivasatamakin.Savonlinnan keskustasta löytyvät kätevästi lähekkäin niin tori, ravintolat kuin laivasatamakin.
Savonlinnan keskustasta löytyvät kätevästi lähekkäin niin tori, ravintolat kuin laivasatamakin. HANNU LUOSTARINEN
  • Saimaan vesistöt tekevät Savonlinnasta idyllisen kesäkaupungin. Torin vierestä lähtee useita laivoja, joiden kanssa voi tehdä lyhyemmän tai pidemmän kierroksen.
  • Lyhyen ajomatkan päässä Savonlinnasta löytyy Kerimäki, ja Kerimäeltä puolestaan maailman suurin puukirkko. Golfin ystäville voi suoritella Kerigolfin haastavaa ja upeaa kenttää – tosin hyttysmyrkkyä kannattaa levittää iholle ennen kierrosta.
Kerimäen kirkko on Itä-Savon kuuluisimpia nähtävyyksiä.Kerimäen kirkko on Itä-Savon kuuluisimpia nähtävyyksiä.
Kerimäen kirkko on Itä-Savon kuuluisimpia nähtävyyksiä. SOILA PUURTINEN
Lähde: https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/17a62f50-ef3e-4909-b2ce-e67f2683cb4e