Keskiviikko oli kuluneen kesän rajuin ukkospäivä, kertoo Forecan meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissaan.

Suomen maa-alueilla havaittiin keskiviikkona noin 19 950 salamaniskua, joka on Forecan mukaan kesän suurin päiväkohtainen määrä. Suurin salamatiheys havaittiin Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Rajuilma oli merkittävä, mutta Forecan mukaan pahempiakin on elokuussa nähty.

– Viimeksi suurempi päiväkohtainen salamamäärä havaittiin elokuussa vuonna 2019, jolloin elokuun toisena päivänä rekisteröitiin 27 112 maasalamaa. Sylvi-rajuilman yhteydessä 8. elokuuta vuonna 2010 puolestaan havaittiin 24 415 maasalamaa, Mäntykannas kertoo.

Tämän vuoden elokuun mittapuulla keskiviikon salamäärä oli kuitenkin melkoisen suuri, ja se kattoi noin 69 prosenttia elokuun normaalista määrästä. Keskimäärin elokuun aikana havaitaan 29 000 salamaniskua. Tilastollinen salamointimääräkin ylitettiin tässä vaiheessa elokuuta, sillä tämän vuoden elokuussa on havaittu jo noin 31 720 salamaniskua.

Lisää luvassa

Mäntykannas kertoo, että lisää ukkosia on vielä luvassa tämän viikon aikana.

– Sekä torstaina että perjantaina ukkosenergiaa on tarjolla lähes yhtä paljon kuin keskiviikkona, joten päiväkohtainen salamamäärä voi kumpanakin päivänä ylittää 10 000 kappaleen rajan, hän sanoo.

Torstaina ukkoskehitys alkaa myöhään aamupäivällä tai varhain iltapäivästä. Ukkosherkät vyöhykkeet liikkuvat Satakunnasta kohti Kainuuta ja toinen vyöhyke taas Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rajavyöhykkeeltä kohti Pohjois-Karjalaa.

Perjantaina taas yhä kosteampaa ja lämpimämpää ilmamassaa liikkuu etelästä kohti Suomea. Jo torstain ja perjantain välisenä yönä rajuilmoja voi kehittyä maan länsi- ja keskiosaan. Iltapäiväksi niiden ennustetaan kuitenkin liikkuvan kohti Länsi- ja Pohjois-Suomea.

Lähde https://www.iltalehti.fi/saauutiset/a/0b4f04f8-67ae-4cd6-b98e-c93a756f2805