Suurin osa dieselautoilijoista vaihtaa nykyisen autonsa edelleenkin käytettyyn diesel- tai bensa-autoon, tiedottaa autoliike J. Rinta-Jouppi omiin myyntitilastoihinsa pohjautuen.

Dieselautoilijoista yli 80 prosenttia vaihtaa nykyisen autonsa dieselillä tai bensalla kulkevaan käytettyyn autoon vaihtoautokaupoilla asioidessaan. Vain reilusti alle viidesosa hankkii dieselauton tilalle hybridin tai sähköauton.

Tilastojen mukaan enemmistö sähköautoilijoista pitäytyy valitsemassaan käyttövoimassa, sillä heistä noin 60 prosenttia vaihtaa täyssähköön tai hybridiautoon. Toisaalta nelisenkymmentä prosenttia täyssähköautolla ajaneista vaihtaa bensaan tai dieseliin.

Juttu jatkuu taulukon jälkeen.

Polttomoottoriautot edelleen suosittuja käytettyjen autojen kaupassa
Mistä käyttövoimasta vaihtaa Mihin käyttövoimaan vaihtaa Osuus %
Bensa Bensa 66 %
Bensa Diesel 21 %
Bensa Täyssähkö tai Hybridi 12 %
Diesel Diesel 56 %
Diesel Bensa 27 %
Diesel Täyssähkö tai Hybridi 16 %
Hybridi Hybridi 39 %
Hybridi Bensa 28 %
Hybridi Diesel 20 %
Hybridi Täyssähkö tai Hybridi 52 %
Täyssähkö Täyssähkö 57 %
Täyssähkö Bensa 19 %
Täyssähkö Diesel 19 %
Täyssähkö Täyssähkö tai Hybridi 62 %

Tilasto on kerätty 1.4.2021–8.6.2022. Lähde: J. Rinta-Jouppi Toimitusjohtaja Juha Rinta-Jouppi sanoo, että kuluttajien ostopäätöksiin vaikuttavat uudemmilla käyttövoimilla kulkevien autojen korkeahkot myyntihinnat.

Osa ostajista katsoo ainoastaan sähkö- ja hybridiautojen korkeita myyntihintoja, eikä välttämättä ota huomioon arjen käyttökustannuksia.

”Yhä useampi ostaa sähkö- tai hybridiauton, mutta toisaalta vaihtoautokauppamarkkinasta diesel ja bensa muodostavat edelleen neljä viidesosaa. Kaikille ei uudemman käyttövoiman auto välttämättä sovi, huomioiden käyttötarpeet ja ajetut, pitkät etäisyydet. Toisaalta yhä edelleen moni ostaja katsoo ainoastaan hybridi- ja täyssähköautojen korkeahkoja pyyntihintoja, eikä laske mukaan omia, todellisia käyttökustannuksiaan.”

Rinta-Joupin mukaan kaikilla ei yksinkertaisesti ole resursseja hankkia arvokasta uuden käyttövoiman autoa, joten valinta kohdistuu edullisempaan bensa- tai dieselautoon.

Tilaston mukaan täyssähköautoilijoista 19 prosenttia on valinnut seuraavaksi autokseen bensa-auton ja 19 prosenttia dieselauton.

Erikoista on, että vain hieman yli puolet hybridiautoilijoista hankkii nykyisen autonsa tilalle sähkö- tai hybridiauton. Hieman alle puolet heistä vaihtaa hybridiautonsa dieseliin tai bensakoneiseen.

”Hybridiauto on kahden eri käyttövoiman risteytys. Osa autoilijoista saattaa vielä kartoittaa todellisia käyttötarpeitaan hybridin hankkiessaan. Myöhemmin hybridiä ajettaessa huomataan, että ehkä sähköä ja latausominaisuutta ei tarvitsekaan.”

”Voi myös olla, että sähkö käyttövoimana ei vain yksinkertaisesti sovi itselle huomioiden esimerkiksi mahdollisten latauspaikkojen puutteen oman reitin varrella. Jotkut saattavat taas pistää merkille, että sähköllä pärjäisi omaan arkikäyttöön nähden vallan hyvin ja vaihtavat hybridin täyssähköön.” Lähde:Te