Raaka-aineiden ja energian kallistuminen voi näkyä pian myös leivän hinnassa

Energian ja raaka-aineiden kallistuminen sekä epävarmuus viljan hinnasta ja saatavuudesta tulevat todennäköisesti näkymään myös leipähyllyllä.

Uunista tullut ruisleipä kuljettimella.

Leipomot elävät nyt poikkeuksellisessa epävarmuudessa. Raaka-aineet ja energia ovat kallistuneet niin paljon, että hintojen nousu tuntuu pian leipähyllyllä. Vielä on vaikea ennakoida, mihin viljan hinta kipuaa, tai tuleeko joistakin viljoista Suomessa jopa pulaa. Video: Petri Aaltonen / Yle
RIIKA RAITIO

Leipomot elävät poikkeuksellisen epävarmaa aikaa. Kustannukset ovat nousseet rytinällä, ja tällä hetkellä on vaikea ennakoida, mihin viljan hinta kipuaa, tai tuleeko joistakin viljoista Suomessa jopa pulaa.

– Pakko sanoa, että en omassa yrityshistoriassani ole mennyt näin sumussa tulevaan kuin nyt, kertoo Elosen leipomoiden toimitusjohtaja Jari Elonen Jämsästä.

Isänsä jalanjäljissä leipomon toimitusjohtajana työskentelevä Jari Elonen toimii myös Leipuriliitossa ja Elintarviketeollisuusliitossa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Epävarmuus alkoi jo koronaepidemiasta. Sitten tuli toinen shokki, Ukrainan sota.

– Viime syksystä lähtien energian hinta on vain noussut. Kaikki raaka-aineet ovat kallistuneet – ei pelkästään vilja, vaan rasvat, sokeri ja kananmunat. Kaikkia kustannuksia ei ole vielä saatu laitettua tuotteiden hintoihin, mutta paineet ovat kovat, Elonen sanoo.

Elosen päätuotteita ovat kakut ja pullat. Jämsän leipomolla osa niistä paistuu aurinkoenergialla. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Viljan hinta arvoitus

Viljan hintaneuvottelut kotimaassa ovat vasta alkamassa. Suomalaiselle viljalle saattaa olla pian kysyntää muuallakin, sillä kuivuus on heikentänyt monien viljelykasvien satoa Euroopassa. Pulaa on myös rehuviljasta.

– Vielä ei ole hajuakaan siitä, mitä vilja tai sähkö maksaa. Varmaa on vain, että kumpikin kallistuu, Jari Elonen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan leipomotuotteet, kuten sämpylät, patongit ja kahvileivät ovat jo kallistuneet vuodessa noin 11 prosenttia.

– Ja ainakin se kymmenen prosenttia tulee vielä lisää syksyllä. Leipä kallistuu varmasti, arvioi ylöjärveläisen Aallon leipomon toimitusjohtaja Mika Vilenius.

Aallon leipomon toimitusjohtaja Mika Vileniuksen mukaan esimerkiksi maakaasun hinnan nousua ei ole huomioitu leipomotuotteiden myyntihinnoissa – ainakaan vielä. “Leivän hinta tulee varmasti nousemaan”, hän arvioi. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Markkinat lopulta määräävät, kuinka korkeaksi leivän tai pullan hinta voi nousta.

– En tiedä missä menee kipuraja. Jos ruoka on liian kallista, se ei käy kaupaksi. Lohi näytti tämän, kun hinta kipusi riittävästi, Jari Elonen vertaa.

Leipomoiden halvat tuotteet saattavat kiinnostaa kuluttajaa tulevaisuudessa enemmän. Tarjoukset voivat jäädä kuitenkin vähiin.

– Euron sämpyläpusseja kuluttaja ehkä kaipaa. Niitä kuitenkaan tuskin enää paljon nähdään, koska ei niistä pysty kannattavasti tuottamaan, toteaa Elonen.

Aallon leipomossa Ylöjärvellä työskentelee parikymmentä ihmistä, ja leipomon päätuote on ruisleipä. Työn touhussa tuotantopäällikkö Markus Vilenius. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Rukiin satonäkymät epävarmat

Suomessa omavaraisuus on ollut hyvä, ja leipomot ovat voineet käyttää pääasiassa kotimaista viljaa. Vanhat viljavarastot on kuitenkin syöty.

– Nyt vain toivotaan hyvää satoa. Myllyillä siilojen pohja paistaa ja jyviä tarvitaan kipeästi, kuvailee tilannetta toimitusjohtaja Harri Jaakkola Leivon leipomosta Tampereelta.

Pelloilla kauden ensimmäiset puinnit on päästy aloittamaan, ja satonäkymät vaikuttavat hyviltä. Keskikesän kuivuus ja lyhyet, mutta rankat sateet ovat kuitenkin paikoin haitanneet viljan kasvua. Sadon laatu onkin vielä kysymysmerkki.

Uudesta sadosta riippuu, miten kotimaista viljaa riittää. Vehnän kanssa hätää tuskin tulee, mutta ainakin rukiista voi tulla keväämmällä pula. Sen viljelyalakin on Suomessa pienentynyt.

– Ruisleipä on meidän päätuote. Voi tulla tilanne, ettei kotimaista ruista saa. Syysrukiin satonäkymä on nyt raaka-ainetoimittajien mukaan heikompi, mutta aika näyttää, toimitusjohtaja Mika Vilenius Aallon leipomosta harmittelee.

Leivon leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola luottaa siihen, että kotimaasta saadaan hyvä viljasato. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Energialasku voi yllättää

Ylöjärveläisen Aallon leipomon uunit lämpiävät maakaasulla. Aikanaan, kun kaasuputkiverkosto kehittyi, monet leipomot itärajalla ja eteläisessä Suomessa siirtyivät öljylämmitteisistä uuneista kaasulämmitteisiin.

– Kaasun hinta on kohta viisinkertaistunut siitä, kun korona-aika alkoi. Jos kaikki (lisäkustannukset) olisi oikeasti laitettu tuotteiden hintoihin, niitä olisi pitänyt jo nostaa 20-30 prosenttia, toimitusjohtaja Vilenius laskeskelee.

Myös sähkön hinta saattaa yllättää leipomon, joka ei ole suojannut sähkönsä hintaa. Elosella uunit toimivat pääasiassa sähköllä. Uusi investointi aurinkosähköön tuo onneksi pientä helpotusta Jämsässä toimivan leipomon energialaskuun.

Elosen aurinkopuisto kattaa viidenneksen Jämsän leipomon vuotuisesta energiantarpeesta. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Jämsän aurinkopaneelipelto on yksi Suomen suurimpia maa-asenteisia aurinkopuistoja. Aurinkopaneeleita on noin 2300. Elonen on investoinut niihin lähes 800 000 euroa. Teholtaan yhden megawatin puisto on saatu täyteen valmiuteen täksi kesäksi.

Vaikka investointi on arvokas, se on yrityksen mukaan kannattanut. Laajennussuunnitelmiakin on.

– Paneelit tuottavat keskimäärin viidenneksen Jämsän leipomon vuotuisesta energiasta, ehkä hieman enemmänkin. Tässä tilanteessa puisto on osoittanut järkevyytensä, kertoo Jari Elonen.

Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12577614