Tutkijat löysivät keinon puhdistaa luonnosta ikuisina pidettyjä haitallisia kemikaaleja – Tukes: ei ratkaise ongelmaa, mutta voi minimoida tuhoja

Esimerkiksi vaatteissa ja paistinpannuissa käytetyt PFAS-yhdisteet ovat haitallisia luonnolle ja ihmisille. Tukesin ylitarkastajan mukaan niiden käyttöä pitäisi entisestään rajoittaa.

Esimerkiksi vedenpitävissä vaatteissa on käytetty PFAS-yhdisteitä, vaikka nykyään tilalle on tullut myös muita vaihtoehtoja. Yhdisteet ovat haitaksi terveydelle ja ympäristölle. Kuvituskuva. Kuva: Anni Ågren / Lehtikuva Anna Polo

Tutkijat ovat keksineet keinon, jolla voidaan hajottaa perfluorattuja alkyyliyhdisteitä, jotka tunnetaan myös lyhenteellä PFAS-yhdisteet.

Kyseisiä kemikaaleja käytetään palonestoaineina sähkö- ja elektroniikkatuotteissa sekä niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien vuoksi esimerkiksi paistinpannuissa ja ulkovaatteissa.

Ne kuitenkin ovat haitallisia terveydelle ja kehitykselle. Niiden on arveltu lisäävän syövän ja hedelmällisyysongelmien riskiä.

Science-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa(siirryt toiseen palveluun) kerrotaan tutkijoiden löytäneen tavan, jolla PFAS-yhdisteet voi hajottaa vaarattomiksi kemikaaleiksi. Apuna on käytetty kemikaaleja, jotka ovat halvempia kuin aiemmissa tekniikoissa, joilla PFAS-yhdisteitä on pystytty hajottamaan.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Elina Brusila sanoo, että on mahdotonta vielä arvioida, saadaanko menetelmää koskaan yleiseen käyttöön, mutta hänen mukaansa tutkimuksen tulokset kuulostavat hyviltä.

– Hienoa, jos lupaavia ratkaisuja löydetään. Kaikki uudet ratkaisut ovat tervetulleita.

Brusilan mukaan PFAS-yhdisteet ovat kestävimpiä orgaanisen kemian sidoksia, eli ne ovat luonnossa käytännössä ikuisia. Toistaiseksi ei ole laajaan käyttöön sopivia menetelmiä, joilla niitä saataisiin hävitettyä.

“Poistaminen luonnosta ei ratkaise ongelmaa”

Monet PFAS-yhdisteistä on jo kielletty vuonna 2001 maailmanlaajuisessa Tukholman sopimuksessa, joka rajoittaa pysyvien orgaanisten yhdisteiden käyttöä.

Lisäksi Euroopan unionissa on omia PFAS-yhdisteiden valmistukseen ja käyttöön liittyviä rajoituksia. Yhdisteet kuitenkin kulkeutuvat herkästi ympäri maailmaa ja niitä on löydetty jopa jääkarhuista, Brusila kertoo.

Tukes kannattaa lisärajoituksia PFAS-yhdisteiden käytölle. Brusilan mielestä uusi teknologia ei muuta tarvetta rajoittaa PFAS-yhdisteitä ja niiden korvaamista turvallisemmilla vaihtoehdoilla.

– Yhdisteiden poistaminen luonnosta ei ratkaise ongelmaa ja poista terveysvaikutuksia. Se voi kuitenkin olla ratkaisu minimoimaan jo aiheutuneiden päästöjen tuhoja.

Hän sanoo, että jos PFAS-yhdisteiden poistamiseen keksitään keinoja, niitä voitaisiin käyttää esimerkiksi juomaveden tai pahasti saastuneiden maa-alueiden puhdistamiseen.

Tutkimuksesta on kertonut muun BBC   Lähde:Yle