
- Berliinistä koneeseen nouseva maksaa hintaa vähemmän kuin Suomesta lennolle tuleva, vaikka matka on pidempi.
- Ero voi olla jopa 1 400 euroa yksittäistapauksissa.
- Finnairin kaukolennot ovat menopaluutuotteita, ja lyhyet visiitit voivat olla hurjasti hintavampia kuin viikon lomat.
Alinomaa muuttuvien lentolippujen hintojen perässä on vaikea pysyä. Finnairin lentolippujen hinnoissa on kuitenkin toistuva omituisuus, joka ei johdu vain dynaamisista hinnoista.
Helsingistä kohteeseen lentäminen voi nimittäin olla lähtökohtaisesti kalliimpaa, kuin toisesta Euroopan kaupungista Helsingin kautta samalla lennolla samaan kohteeseen lentäminen.
60 euroa halvemmalla Berliinistä
Esimerkiksi lento AY005 lentää Helsinki-Vantaan lentoasemalta New Yorkin John F. Kennedyn kansainväliselle lentoasemalle. Syskuussa tämän lennon halvin yhdensuuntainen hinta on tavallisesti 329,99 euroa (hinnat tarkistettu Finnairin nettisivuilta tiistaina 16.8).
Mutta, jos matkalle New Yorkiin lähteekin Berliinistä ja tekee Helsinki-Vantaalla vaihdon tälle samalle AY005-lennolle, onkin hinta yli 60 euroa halvempi. Vaikka liput ostaisi suoraan Finnairilta, kuten edellisessäkin esimerkissä, tulee tälle menolennolle hintaa alimmillaan 271,26 euroa.
– Me hinnoittelemme tuotteet erikseen. Tässä on kyse kahdesta eri tuotteesta: lennoista Berliinistä New Yorkiin ja lennoista Helsingistä New Yorkiin. Berliinissä on hyvin erilainen kysyntä- ja kilpailutilanne kuin Helsingissä, Finnairin verkosto- ja tuottojen optimoinnin johtaja Antti Tolvanen perustelee.
– Markkinatilanne määrittää lentolippujen hinnat aivan kuin minkä tahansa muunkin tuotteen, jota myydään useassa maassa: McDonald’sin tai Starbucksin hinnat ovat eri maissa erilaiset.
Saksasta matkaan lähtevälle asiakkaalle Suomen kautta tuleva lento voi näyttäytyä heikkona vaihtoehtona, sillä samalta lentokentältä lähtee myös lentoja, jotka ovat kohdemaassa nopeammin.
–Parempi tuote maksaa enemmän, Tolvanen toteaa.

Hinta nousee, jos paluupäivä on lähempänä
Algoritmi, joka määrittää hinnat, ei katso vain sitä, onko koneessa tilaa vai ei. Hintoihin vaikuttaa roimasti myös kohdemaassa oleskelun pituus. Edellisissä esimerkeissä oletuksena oli valittu viikon matka. Meno- ja paluulippu kuitenkin ostetaan erikseen, ja ainakin mahdolliset lennot ja niiden hinnat annetaan asiakkaan valittavaksi erikseen.
– Kaukoliikenteen matkat on rakennettu menopaluutuotteina. Ihan suoraan menomatkan hinta ei ole eroteltavissa, vaikka se kalenterissa näkyykin erillisenä, Tolvanen kertoo.
Menolipun hintaan vaikuttaa siis myös paluupäivän kysyntä.
Kun tiistaina starttaavalle viikon lomalle menolipun hinta on 329,99 euroa Helsingistä, samalle tiistaina operoitavalle AY005-lennolle halvin myynnissä oleva menolippu maksaa 924,88 euroa, jos paluupäivä on merkattu neljän päivän päähän. Jos samalle lomalle ja lennolle lähtee jo Berliinistä, maksaa tämä menolippu 334,36 euroa.

Paluulipuissa hintaero säilyy huomattavana. Neljän päivän loman paluulippu Helsinkiin maksaa AY006-lennolla 1 286,00 euroa. Mutta jos matkaa jatkaa siitä Berliiniin, paluumatkan hinta onkin vain 250,34 euroa.
Helsinki-Vantaalta suoraan New Yorkiin matkustaminen neljäksi päiväksi on siis 1 476,13 euroa kalliimpaa kuin Berliinistä samalle lomalle lähtö.
– Tässäkin on kyse markkinoiden kilpailutilanteesta, Tolvanen kertoo.
– Lentoyhtiöt tekevät erilaisia tuotepaketteja. Lomatuotteita tehdään esimerkiksi kaukomatkakohteisiin, joissa ollaan pidempään. Työmatkapaketteja taas myydään lyhyemmälle matkalle. Näissä on omat hinnoittelunsa, koska kilpailutilanteet ovat hyvin erilaisia.
Rahaa säästäisi siis, vaikka ensin lentäisi Berliiniin, jotta ylipäätään pääsisi tälle lennolle, joka kiertää Helsingin kautta. Tämä kuulostaa kuitenkin järjettömältä ja ympäristöä hillittömästi kuormittavalta ratkaisulta.
– Hinta on yksi määräävä tekijä, mutta aikataulu on toinen tärkeä osa, eli se milloin lähdetään ja kuinka kauan matka kestää. Yleensä asiakas kyllä valitsee suoran lennon, Tolvanen sanoo.
Lähde: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/8ddb714d-0f60-44ea-8fa9-f2b2c4d6309e