Etujärjestö Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY muistuttaa, että kotitaloudet voivat saavuttaa merkittäviä säästöjä lämmityskustannusten pienentämisellä.

”Tulisijan käytöllä lämmityksessä tai sen tukena on merkitystä säästöjen saavuttamisessa sekä sähkönkulutuksen kulutuspiikkien tasaamisessa”, Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY kertoo verkkosivuillaan.

Yhdistys muistuttaa, että energian raju kallistuminen on lisännyt asumiskustannuksia merkittävästi.

”Tulisijan aktiivisella käytöllä kotitaloudet pystyvät säästämään sähkölaskustaan 1 500–5 500 euroa vuodessa. Mitä isompi omakotitalo on ja mitä useammin tulisijalla lämmitetään, sitä suuremmat voivat säästöt olla.”

5 500 euron säästö tarkoittaisi kuukausitasolla noin 460 euroa.

TSY:n mukaan 1980-luvulla rakennetun 140 neliön sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuinen sähkönkulutus on keskimäärin 25 000–30 000 kilowattituntia.

”Lämmityksen osuus sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuisesta sähkönkulutuksesta on noin kaksi kolmasosaa, eli 16 000–20 000 kilowattituntia. Säännöllisellä tulisijojen käytöllä marras-maaliskuun aikana lämmitykseen käytetty sähkönkulutus voidaan puolittaa.”

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY kertoo olevansa toimialansa valmistajien ja maahantuojien asiantuntijayhdistys.

”Remontoidessaan kotejaan ihmiset tekevät usein korjauksia, jotka parantavat asunnon energiatehokkuutta. Hankitaan lämpöpumppuja, uusitaan ikkunoita ja ovia sekä tiivistetään rakenteita. Tulisijat jäävät usein huomioimatta.”

Puun pienpolttoon liittyy myös ikäviä puolia. Esimerkiksi keväällä 2020 julkaistun väitöstutkimuksen mukaan puun pienpoltto on Suomessa suurin pienhiukkasten ja mustan hiilen päästöjen lähde, joka aiheuttaa vuosittain 200 ennenaikaista kuolemaa.

TSY:n mukaan tulisijojen energiatehokkuuden kasvu on johtanut pienhiukkaspäästöjen vähenemiseen yli kolmanneksella.

”Aikaisempaa pienemmällä klapimäärällä voidaan säästää sähkölaskua. Puunpolton terveyshaittoja voidaan oleellisesti pienentää, kun vain muistaa huolehtia, että puupolttoaine on kuivaa ja ottaa selvää oman tulisijansa toimivuudesta parhaalla mahdollisella tavalla.” Lähde: Te