Selvitys: Asumismenot kovassa kasvussa etenkin omakotitalouksissa

Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton tilaaman selvityksen mukaan menot voivat nousta noin kolmannekseen kotitalouksien tuloista tänä vuonna.

Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton selvityksen mukaan kotitalouksien menoja kasvattavat paljon kohonneet energiahinnat. Menot kasvavat etenkin omakotitalouksissa, ja moniin omakotitaloihin on asennettu tämän takia muun muassa maalämpöä ja takkoja. Kuvassa maalämmön porausta Vantaalla. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Asumismenojen osuus kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista kasvaa tänä vuonna rajusti, käy ilmi Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton tilaamasta selvityksestä. Asumismenojen nousua ajaa energian kallistuminen ja tästä syystä asumismenojen kehitys riippuu pitkälti asumis- ja lämmitysmuodosta.

Asumis- ja energiamenojen osuus kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista saattaa tänä vuonna puhkaista 30 prosentin rajan. Kotitalouksien väliset erot ovat suuria.

Erityisen koville selvityksen mukaan joutuvat omakotitaloissa asuvat. Hintojen nousu osuu etenkin eläkeläistalouksiin, sillä omakotitalossa asuvilla eläkeläisillä energiamenojen osuus nettotuloista on suuri.

Ennusteen mukaan esimerkiksi öljylämmitteisessä talossa yksin asuvan eläkeläisnaisen asumismenot lohkaisevat lähes 63 prosenttia käytettävissä olevista tuloista.

Vuokralla asujat paremmassa tilanteessa

Kaukolämmöllä lämpenevien kotien asumismenojen kasvu vaihtelee voimakkaasti kaupungeittain, sillä kaukolämpöä tuotetaan eri tavoin eri paikkakunnilla. Niissä kaupungeissa, joissa kaukolämpöä tuotetaan edelleen paljon maakaasulla ja kivihiilellä, kaukolämmön hinta on noussut jyrkästi.

Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto tilasivat selvityksen Pellervon Taloustutkimus PTT:ltä.

– Energian hintakriisissä vuokralla asuvat ovat lyhyellä aikavälillä paremmassa tilanteessa kuin omistusasujat. Vuokranantajat eivät pysty siirtämään vastikkeiden nousua täysimääräisesti vuokriin, PTT:n ekonomisti Veera Holappa arvioi tiedotteessa.

“Kotitalouksien kustannustaakkaa ei saa lisätä”

Kiinteistöliiton pääekonomistin Jukka Keron mukaan myös ruuan ja liikkumisen kallistuminen syö asumismenojen ohella rajusti kotitalouksien ostovoimaa, minkä vuoksi kotitaloudet eivät kykene kannattelemaan Suomen taloutta tänä eikä ensi vuonna.

– Kuntien ja valtion ei pidä nyt lisätä kotitalouksien kustannustaakkaa, vaan päinvastoin auttaa käytettävissä olevin keinoin kotitalouksien ja taloyhtiöiden energiankäytön vähentämistä ja energiatehokkuuden lisäämistä, Kero sanoo tiedotteessa.

Keron mielestä kuntien on autettava kustannushaasteista selviytymisessä joustamalla tilapäisesti energiayhtiöiden tuottotavoitteissa.

– Myös kiinteistöveron ja muiden maksujen kanssa on oltava erittäin kohtuullisia, jotta kotitaloudet selviytyvät kasvavista asumismenoistaan, Kero vetoaa. lähde:Yle