Maan etelä- ja keskiosan keskiviikon runsaiksikin paisuneet sateet ovat väistymässä ja loppuviikolla monin paikoin on lämpimiä ja aurinkoisia kesäpäiviä. Viikonlopuksi kuitenkin saapuu laajempia sateita, jotka viilentävät säätä.

Torstaina päivä on poutainen ja aurinkoinen suuressa osassa maata. Idässä on osin pilvistä ja liikkeellä on joitain sateita. Lämpötilat ovat enimmäkseen 20 asteen molemmilla puolin.

Myös perjantai on laajalti poutainen päivä. Etelässä ja idässä pilvisyys on runsaampaa ja idässä voi tulla myös sadekuuroja. Lämpötilat ovat suuressa osassa maata 20–25 asteen välillä.

Helteinen viikonloppu

Viikonloppuna rikotaan paikoin helleraja, mutta toisaalta myös sateita on luvassa. Sateiden jälkeen sää viilenee.

– Idässä on edelleen kuuroherkkä tilanne, muualla maassa on lauantaina laajalti poutaa. Lämpötilat ovat enimmäkseen 20–25 astetta, lämpimintä on etelässä. Luoteesta alkaa kuitenkin lähestyä uusia sateita, joita yltää jo lauantaina alkuun Enontekiön Lappiin ja mahdollisesti Utsjoellekin, Forecan meteorologi Jenna Salminen ennustaa.

– Lauantain aikana sade leviää laajemmin Lappiin. Lännestä alkaa puolestaan saapua paikallisia sateita maan länsiosaan.

Etelässä ehditään nauttia vielä ainakin kertaalleen kesäisen kuumasta viikonlopusta.
Etelässä ehditään nauttia vielä ainakin kertaalleen kesäisen kuumasta viikonlopusta. HENRI KÄRKKÄINEN

Sunnuntain vastaisena yönä sateet leviävät laajemmin koko maahan.

– Sunnuntain aikana sateita kulkee maan ylitse itään. On mahdollista, että voimakkaimpien sateiden yhteydessä salamatkin pääsevät välähtelemään. Sateen etupuolella on lämmintä ilmaa, etelässä ja kaakossa jopa 25–30 astetta voi olla mahdollista. Sateissa ja sateiden jälkipuolella lämpötilat romahtavat ja ovat enimmäkseen 14–19 asteessa, mahdollisesti hieman alempiakin pohjoisessa Lapissa.

Syksy hiipii jo ovelle

Hellelukemille voidaan siis yltää vielä paikoin tämän viikon lopussa, mutta ennusteissa muutos on jo näkyvissä. Hallan ja yöpakkasten mahdollisuus kasvaa ensi viikolla pohjoisessa.

– Ensi viikko näyttää jo sen verran viileämmältä, että termisen syksyn aloitusta voidaan mahdollisesti jo alkaa punnita pohjoisimmassa Lapissa, ellei sitten uutta lämpenemistä ole vielä tulossa, Salminen sanoo.

Termisen syksyn katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötilat laskevat pysyvämmin kymmenen asteen alapuolelle.

Lähde https://www.iltalehti.fi/saauutiset/a/9bdda1e6-1600-4083-b361-85358bb97a88