Hevonen stressaa vähemmän uusia tilanteita, jos omistaja on vanha tuttu

Hevosen ja ihmisen välistä vuorovaikutusta tutkineen kansainvälisen tutkimusryhmän tulokset viittaavat siihen, että hyvän vuorovaikutussuhteen luominen hevosen kanssa vaatii aikaa.

Tutkimuksessa hevoset osallistuivat kahteen käyttäytymiskokeeseen. Arkistokuva. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle    Ari Welling 

Tuore tutkimus osoit taa, että hevonen voi suhtautua vastahakoisemmin uusiin tilanteisiin, jos sillä on useita ratsastajia tai kouluttajia, taustalla on lukuisia omistajanvaihdoksia tai hevonen on ollut nykyisellä omistajallaan vasta vähän aikaa. Tiedot ilmenevät kansainvälisestä tutkimuksesta, kertoo Turun yliopisto tiedotteessaan.

Tutkimuksessa oli mukana tutkijoita Turun yliopiston lisäksi Helsingin yliopistosta ja ranskalaisesta INRAE of Nouzilly -yliopistosta.

Hevosille tehtiin kaksi erilaista koetta

Tutkimuksessa hevoset osallistuivat kahteen käyttäytymiskokeeseen. Ensin hevoset ohjattiin kävelemään kahdella niille uudella alustalla, valkoisella pressulla ja pehmeällä peitolla. Yhdelle alustoista hevosen talutti omistaja, toiselle tutkija.

Seuraavaksi omistaja tai tutkija esitteli hevosille niille uuden esineen, joka oli tässä tutkimuksessa pehmolelu. Hevoselle annettiin minuutti aikaa tutkia lelua vapaasti, ja sitten lelua pidellyt henkilö lähestyi hevosta ja yritti koskettaa lelulla hevosen kaulaa ja selkää.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että hevoset, joilla on ollut lyhyt vuorovaikutussuhde omistajansa kanssa, ovat vastahakoisempia ja stressaantuneempia uusissa tilanteissa tai kohdatessaan vieraita esineitä tai alustoja, verrattuna hevosiin, jotka ovat olleet vähintään 6–8 vuotta samalla omistajalla.

Vanhat hevoset ahdistuvat nuoria helpommin

Yli 17-vuotiaat hevoset kieltäytyivät muita useammin astumasta pressun tai peiton päälle, kun niille vieras ihminen talutti niitä. Omistajansa kanssa lähes jokainen näistä hevosista astui vieraalle alustalle.

– Vanhoilla hevosilla on usein huono näkö, ja on osoitettu, että ne saattavat tuntea enemmän ahdistusta tai jännitystä uusia ja vieraita asioita kohtaan kuin nuoret hevoset, kertoo väitöskirjatutkija Océane Liehrmann Turun yliopiston tiedotteessa. Lähde:Yle