Suomalaistekniikkaa mukana kuulennolla – monitorit mittaavat astronauttien saamaa säteilyä

Nasan Orion-avaruusalus on tarkoitus laukaista Kuuhun maanantaina.

Suomalainen ASRO aloitti EAD-säteilymonitorien suunnittelun vuonna 2018, ja kuvassa ne ovat asennettuina Orion-alukseen laukaisua varten. Kuva: Nasa . Tarja Hiltunen

Suomalaisyrityksen valmistamaa tekniikkaa on mukana maanantaina Kuuhun laukaistavassa miehittämättömässä avaruusaluksessa.

Turkulainen tutkimus- ja suunnittelutoimisto ASRO on valmistanut viisi säteilymittauslaitetta, joilla mitataan ihmisille vaaraksi olevan säteilyn tasoa. Yritys on todennäisesti mukana ainoana suomalaisena laitetoimittajana Nasan Artemis 1 -lennolla.

Artemis-ohjelman on tarkoitus viedä ihmiset takaisin Kuun pinnalle.

Lennolla selvitetään millaisille olosuhteille astronautit altistuvat tulevilla kuulennoilla. Monitorit asetetaan aluksen hyttiin.

– Maata kiertävä avaruusasema on hyvin erilainen ympäristö kuin Kuuhun perustettu tukikohta, sillä Maan magneettikenttä suojaa avaruuslentäjiä suurimmalta osalta haitallista säteilyä. Kuu on ympäristönä paljon haastavampi, ja laitteiden tarkkojen mittaustulosten perusteella Nasa saa uutta tietoa siitä, mikä astronautteja odottaa. Kuuhun perustettavat tukikohdat luovat myös pohjaa tuleville Marsin lennoille, kerto ASROn toimitusjohtaja Jussi Lehti yrityksen tiedotteessa.

Suomalaistekniikkaa jatkossakin

Projektin rahallinen arvo yritykselle on Jussi Lehden mukaan noin puoli miljoonaa euroa.

Orion-aluksen ensimmäinen laukaisuyritys on 29. elokuuta, mutta laukaisu voi siirtyä myöhäisempäänkin ajankohtaan.

ASRO toimittaa samanlaisia mittalaitteita myös Kuun kiertoradalle suunnitellulle avaruusasemalle.

– Tulevaisuudessa avaruustoiminnan osuus ASROn liiketoiminnassa kasvaa edelleen. Sopimusneuvottelut uudesta avaruussäämittalaitteen elektroniikan suunnittelusta ovat loppusuoralla, kertoo Jussi Lehti. Lähde:Yle