Yksi Suomen vanhimmista kauppahalleista täyttää 120 vuotta

Suomen vanhimmat kauppahallit ovat jo yli 100 vuotta vanhoja kauppapaikkoja. Riittääkö kauppahalleissa vetovoimaa koko ajan lisääntyvän nettikaupan puristuksessa?

Kuopion kauppahalli täyttää tänä vuonna 120 vuotta.

Kuopion kauppahalli täyttää tänä vuonna 120 vuotta.
PETRI JULKUNEN

Yksi Suomen vanhimmista kauppahalleista, Kuopion kauppahalli, juhlii viikonloppuna 120 vuoden taivaltaan maakunnan keskeisimpänä kauppapaikkana. Vierailimme Kuopion kauppahallissa perjantaiaamuna kyselemässä yrittäjien tunnelmia.

Suomessa on 15 toimivaa kauppahallia, joista vanhin on Helsingin Vanha kauppahalli vuodelta 1889. Uusin puolestaan on vuonna 1992 valmistunut Kotkan kauppahalli.

Kuopiossa viimeinen isompi remontti tehtiin kymmenisen vuotta sitten, jolloin toriuudistuksen yhteydessä kauppahalli remontoitiin sekä sisä- että ulkopuolelta. Vanhan kalahallirakennuksen purkaminen herätti paljon keskustelua, samoin uusi keltainen väri. Asiakaskunta on kuitenkin löytänyt hallin tämänkin jälkeen, sanoo kauppahalliyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Sutinen.

Siinä missä nettikaupalta odotetaan nopeutta ja mahdollisimman ripeää toimitusta, kauppahallista haetaan erilaista ostoelämystä.

– Kauppahallin asiakkaat eivät kaipaa kiirettä, vaan rauhallisempaa ostohetkeä. Kauppahallikäynnistä on tullut päivän rutiineja määrittävä traditio, esimerkiksi viikonloppu alkaa monilla vasta halliostosten myötä, Sutinen sanoo.

Vahvuus lähituotteissa

Nettikaupan kasvaessa monissa kaupungeissa ollaan huolissaan keskustojen autioitumisesta ja kivijalkakauppojen tulevaisuudesta. Sanna Sutisen mukaan kauppahallien vahvuus on erityiseti lähiruoan ja -tuotteiden tarjonta.

– Meillä on uskomaton määrä lähituotteita tarjolla, ja kaupanteossa myyjät voivat tarkemmin kertoa, mistä mikäkin tuote on peräisin. Ruualla kuuluu nykyään olla tarina, Sutinen sanoo.

Maine kauppahallista eläkeläisten paikkana ei Sutisen mielestä pidä paikkaansa.

– Myös nuoret parit tapaavat tulla etsimään kauppahallista vähän erikoisempia tuotteita, ja hinnat ovat monesti kilpailukykyisempiä kuin isoissa kaupoissa.

Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12593422