VR sulkee neljä idän tavaraliikenteen toimipaikkaa Venäjän rajalla – samalla 70 työtehtävää lakkaa

VR Transpoint sulkee Vainikkalan, Niiralan, Imatrankosken ja Vartiuksen toimipisteet. Muutokset toteutetaan vuoden 2022 loppuun mennessä, jolloin myös tavaraliikenne itään viimeistään loppuu.

VR lopettaa idän tavaraliikenteen vuoden loppuun mennessä. Arkistokuva Vainikkalan ratapihalta. Kuva: Antro Valo / Yle
Riitta Väisänen , Minna Kaipainen 

VR Transpoint sulkee neljä idän tavaraliikenteen toimipistettä.Suljettavat pisteet ovat Etelä-Karjalan Vainikkala ja Imatrankoski, Pohjois-Karjalan Niirala sekä Kainuun Vartius.Yhtiö kertoo myös järjestelevänsä tiettyjä toimintoja uudelleen. Lisäksi joitakin idänliikenteeseen liittyviä tehtäviä lakkaa.

Suljettavat idän tavaraliikenteen toimipisteet kartalla. Kuva: Antro Valo / Yle

VR Transpoint aloitti idän tavaraliikenteen lopettamiseen liittyvät muutosneuvottelut eli entiseltä nimeltään yt-neuvottelut keväällä sen jälkeen, kun VR Group päätti irtautua Suomen ja Venäjän rajan ylittävästä tavaraliikenteestä Ukrainan sodan ja EU:n asettamien talouspakotteiden takia.

Muutosneuvottelujen piirissä oli VR Transpointin ja junaliikennöinnin henkilöstöä, yhteensä vajaat 2 000 henkilöä.

70 työtehtävää lakkaa. Osalle 70 työntekijästä pystytään tarjoamaan muuta työtä, kerrotaan VR:n viestinnästä.

Kouvolassa työntekijäpula

Lappeenrannan Vainikkalan toimipaikan noin 40 työntekijästä noin kymmenen siirtynyt Destialle tai VR:n muihin tehtäviin Helsinkiin ja Imatran ratapihaohjaukseen. Työntekijäpulasta kärsivästä Kouvolasta löytyisi töitä. Eläköitymisten sekä muihin tehtäviin siirtymisten vuoksi Kouvolassa on auki 14 työpaikkaa.

– Aika monelle löytyisi töitä Kouvolasta, mutta porukka ei ole kovin innostunut muuttamaan tai ajamaan työmatkaa Kouvolaan töihin, sanoo raideammattilaisia edustava JHL:n Kaakkois-Suomen alueen pääluottamusmies Arto Finne.

Mahdollisuus siirtyä Kouvolaan on edelleen voimassa.

Idän tavaraliikenne loppuu vuoden loppuun mennessä

Muutokset toteutetaan vuoden 2022 loppuun mennessä, jolloin myös idän tavaraliikenne viimeistään loppuu.

VR Groupin henkilöstöjohtajan Laura Ansaharjun mukaan muutosneuvottelujen tavoitteena oli turvata niin monta työpaikkaa kuin mahdollista.

Neuvotteluissa kartoitettiin kaikki vaihtoehdot, esimerkiksi mahdolliset uudet työtehtävät, eläköitymiset ja siirrot eri paikkakunnille.

– Tosiasia kuitenkin on, että vääjäämättä tarjolla oleva työ vähenee tai loppuu tietyillä paikkakunnilla idän tavaraliikenteen loppumisen myötä, Ansaharju sanoo tiedotteessa.Lähde:Yle