Sähkön hinta uhkaa jo kotimaisia vihanneksia: Talvella ei välttämättä ole lainkaan tarjolla tomaatteja

Närpiön Vihannes tuottaa noin 60 prosenttia kotimaisista talvikauden tomaateista. Toimitusjohtaja Stefan Skullbacka kertoo, että pahimmassa tapauksessa tuotantoa voi joutua äkillisesti keskeyttämään kokonaan.

Närpiön Vihannes tuottaa noin 60 prosenttia kaikista talvikauden kotimaisista tomaateista.

Närpiön Vihannes tuottaa noin 60 prosenttia kaikista talvikauden kotimaisista tomaateista.Kuva: Mikko Suutarinen , Alma Onali

ENERGIA on kallistunut nopeasti, ja se uhkaa jo kotimaisten vihannesten tuotantoa.

Jo puolitoista kuukautta sitten Osuuskunta Närpiön Vihanneksen toimitusjohtaja Stefan Skullbacka kertoi, että kotimaisista kurkuista ja tomaateista voi tulla talvella pulaa. Nyt Skullbacka vahvistaa epäilyksen.

”Tiedämme, että ainakin 30 prosenttia tuotannostamme jää varmuudella talvella pois. Se voi nousta puoleen, ja pahempiakin skenaarioita on”, Skullbacka sanoo.

Närpiön Vihannes on 34 kasvihuoneviljelijän omistama kotimaisten vihannesten tuottajaosuuskunta. Sen kautta tulee noin 60 prosenttia kaikista talvikauden kotimaisista tomaateista.

”Tällä hetkellä elämme epävarmuudessa. Lähikuukaudet näyttävät, mihin suuntaan tässä ollaan menossa. Jos menee ihan mahdottomaksi, niin voi tulla äkillisiä tuotannon keskeyttämisiä.”

Viime talvena kotimaiset kurkut ja tomaatit olivat todella kalliita. Esimerkiksi kurkun kilohinta oli jopa kuusi euroa. Kysynnän ja tarjonnan lakia mukaan voisi ennakoida, että hinnat ovat kovia myös ensi talvena.

Tuottajapanosten  kuten lannoitteiden, energian ja pakkausmateriaalien, hinnat ovat nousseet reippaasti runsaan vuoden aikana.

Tuottajat ovat tehneet monia kestävän kehityksen mukaisia investointeja, kuten vaihtaneet lamppuja led-valaistukseen ja hankkineet uutta tekniikkaa kasvihuoneisiin, Skullbacka kertoo. Sähkön tarve talvikasvatuksessa on joka tapauksessa suurta.

Sähkön hinta on jopa kymmenkertaistunut viime vuoteen verrattuna. Sellaisilla hinnoilla ei Skullbackan mukaan ole järkeä pitää tuotantoa pystyssä.

”Se on tilakohtaista, että millaisia sähkösopimuksia ne ovat onnistuneet tekemään. Se on kuitenkin selvää, että näillä päivittäissähköhinnoilla tuotanto ei kerta kaikkiaan ole mahdollista.”

VIHANNESTEN hinta oli Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa keskimäärin noin 13–14 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten heinäkuussa. Vihannesten hintaan kuitenkin vaikuttaa hyvin moni asia, ja niiden hinta heiluu reippaastikin pitkin vuotta.

Skullbackan mukaan vihanneksia hinnoitellaan noin viikon välein. Hinta määräytyy pitkälti tarjonnan ja kysynnän mukaan. Viime kädessä kyse on kuluttajan ostokyvystä ja ostohalukkuudesta.

“Kuluttajankin ostovoima on heikentynyt, eli tuotteita ei saa myytyä jos hintalappu on liian korkea”, Skullbacka sanoo.

Jokin raja tulee kuitenkin tuottajillekin vastaan. Tappiolla vihanneksia ei ole mahdollista tuottaa, Skullbacka sanoo. Lähde:SK