Professori laittoi talonsa katolle aurinkopaneelit ja tienasi kesällä kymppejä päivässä

Sähkön hinta vaihtelee jatkossakin Suomessa rajusti riippuen siitä, miten paljon tuulivoimalat tuottavat sähköä. Hintavaihteluita vastaan voi suojautua omalla sähkön tuotannolla, käytännössä aurinkovoimalalla.

Sähkön hinnanvaihteluita tasoittaisi, jos aurinko- ja tuulivoiman tuotantomäärät olisivat tasapainossa. Vloeiveldenin aurinkovoimala Hollannissa toukokuussa 2022. Kuva: Janne Toivonen / Yle Jari Tanskanen

LUT-yliopiston  energiatehokkuuden professori Jero Ahola katselee omakotitalonsa katolla olevaa aurinkovoimalaa.

– Emme olleet kotona kesäkuussa, niin parhaimpina päivinä voimala tuotti parin–kolmenkympin edestä sähköä myyntiin, laskee Ahola.

Tänä kesänä aurinkosähkön myynnillä on tehnyt hyvän tilin, varsinkin jos omaa kulutusta on voinut siirtää halvemman sähkön ajalle, eli yöhön. Vaikka sähkön hinnan on ennakoitu alenevan ensi kesänä, aurinkovoimalan omistaja hyötyy edelleenkin omasta tuotannosta.

– Sähkön hintavaihtelu vuorokauden sisällä on pysyvä ilmiö, ja johtuu sähkön tuotantorakenteen muutoksesta, sanoo energiapalveluyhtiö Väreen salkunhoitaja Risto Kinnunen.

Sähkö on jatkossakin kallista myös aurinkoisina kesäpäivinä, mutta oman aurinkovoimalan tuotolla voi tasata sähkölaskua.

– Aurinkopaneeli on vakuutus tulevaisuuden sähkön hinnalle, kuten kiinteähintainen sopimus. Se voi 30 vuodeksi taata osan sähkön hinnasta, ja on siten hyvä sijoitus, sanoo professori Jero Ahola.

LUT-yliopiston energiatehokkuuden professori Jero Ahola laskee, että aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika on lyhentynyt muutamaan vuoteen. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Aurinkosähkö tasaa sähkön rajuja hintapiikkejä

Sähkön hinnan rajun vaihtelun yhtenä syynä on aurinkosähkövaje. Suomeen on viime vuosina rakennettu paljon tuulisähköä tuottavia voimaloita, mutta aurinkosähkön tuotantoa on huomattavasti vähemmän.

Sähkön raju hintavaihtelu vähenisi, jos aurinko- ja tuulisähkön tuotantomäärät olisivat tasapainossa.

– Jos tuulivoimaa lisätäään, pitäisi lisätä vastaavasti aurinkosähkön tuotantoa. Aurinkosähköä saadaan juuri silloin, kun sähkönkysyntä on kesälläkin suurta eli päiväsaikaan, mutta silloin ei välttämättä saada tuulivoimaa, sanoo Jero Ahola.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan tuulivoimakapasiteetti oli kesäkuun lopussa 4037 megawattia, kun sähköverkkoon liitettyä aurinkosähkön tuotantokapasiteettia oli Fingridin arvion mukaan noin 500 megawattia.

Aholan mukaan aurinkosähkövajeen huomaa jokainen pörssisähkön käyttäjä omasta sähkölaskustaan. Vajeesta kertoo se, että sähkön hinta on merkittävästi korkeampi päivällä kuin yöllä, ja jopa kesällä sähkö on kallista.

Aurinkosähköjärjestelmien rakentaminen hyödyttäisi kaikkia sähkön käyttäjiä.

– Mitä enemmän meillä on tuotantoa, joka vähentää tuulivoiman tai ydinvoimatuotannon ohjautumista yksittäisen kuluttajan käyttöön, se laskee sähkön hintaa. Kapasiteettia on silloin enemmän vapaasti hyödynnettävissä markkinoilla, sanoo Väreen Risto Kinnunen.

Haminalaisen automarketin katolla oleva aurinkovoimala. Tänä kesän aurinkosähkön tuotolla on voinut kattaa jopa kuukauden sähkölaskun. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Aurinkovoimalan takaisinmaksuaika lyhentynyt

Aiemmin omakotitalon katolle rakennetun aurinkovoimalan takaisinmaksuajaksi laskettiin 10-15 vuotta. Professori Jero Ahola sanoo, että poikkeusaika on lyhentänyt takaisinmaksuajan muutamaksi vuodeksi.

– Jos itse rakentaisin nyt, pistäisin samantien katon täyteen aurinkopaneeleita. Ei paljoa tarvitse laskea, että huomaa investoinnin erittäin kannattavaksi.

Sähkön futuurihinnat lähtevät laskuun keväällä, mutta paluuta kolmen tai neljän sentin kilowattihintoihin ei ole luvassa.

– Tällä hetkellä ensi vuoden toisen ja kolmannen vuosineljänneksen kvartaalihintoja hinnoitellaan 10-15 sentin kilowattituntihintaan. Se on aurinkosähkön tuottajalle edelleenkin hyvä hinta, sanoo Risto Kinnunen

Futuurihinta on markkinoiden ennakkoarvio tasosta, jolle sähkön spot-hinta eli sähkön vuorokausimarkkinahinta asettuu. Ensi kesän hintaan vaikuttaa Olkiluodon uuden ydinvoimalan käynnistymisen ohella se, kuinka paljon uutta tuuli- ja aurinkosähköä tulee tarjolle. Lähde:Yle