Azamara Pursuit on laiva, jota markkinoidaan ”kelluvana putiikkihotellina”. Yhdysvaltalaisen risteily-yhtiön laiva piipahti Helsingissä elokuun lopussa.

Matkustajakunta oli kansainvälistä, mutta aluksen kapteenina toimi suomalainen Mikael Palmroos. Kuinka Raaseporin mies on päätynyt maailman vesille?

– Olen lapsesta asti haaveillut aaltojen pauhusta, kertoo Palmroos.

Ensimmäisen veneensä hän sai jo 6-vuotiaana, ja innostus syttyi heti. Harrastus syveni, kun Palmroos suoritti asepalveluksensa laivastossa. Armeijan jälkeen hän opiskeli merenkulkualaa Ruotsissa, ja sai siitä myös ammatin.

Aluksi Palmroos työskenteli rahtilaivoilla. Risteilyaluksille Palmroos siirtyi vuonna 2004, jolloin hän aloitti Royal Caribbean -yhtiön palveluksessa.

Mikael Palmroos nimitettiin kapteeniksi alkuvuodesta.
Mikael Palmroos nimitettiin kapteeniksi alkuvuodesta. REBECCA ADLER ROTENBERG

Pienempi koko etu

Royal Caribbean on Palmroosin nykyisen työnantajan Azamara Cruisesin emoyhtiö. Palmroos ehti työskennellä useilla Royal Caribbeanin laivoilla eri tehtävissä.

– Tämän vuoden alussa minulle tarjottiin kapteenin paikkaa, kertoo Palmroos.

Tarjous oli niin houkutteleva, ettei sille voinut sanoa ei. Palmroos vaihtoi Azamaralle. Kapteenin tehtävän lisäksi häntä kiinnosti alusten koko. Jättiristeilijöiden sijasta yhtiö käyttää pienempiä, noin 700 matkustajan laivoja.

Kokonsa ansiosta niillä pystyy purjehtimaan moniin sellaisiin satamiin, joihin ei suuraluksilla pääse. Palmroosin mielestä tämä oli etu.

Yhtiö tunnetaan myös laadusta ja palvelutasosta. Risteilyjen aikana laivalla työskentelee noin 400 hengen henkilökunta. Palmroosin mukaan laivalla vallitsee hyvä tiimihenki.

– Olemme kuin perhettä, hän kuvailee.

Azamara Pursuit Kielin kanavassa. Alus on kokonsa puolesta jättiristeilijöitä ketterämpi, ja sillä pääsee satamiin, joihin suurilla aluksilla ei ole asiaa.
Azamara Pursuit Kielin kanavassa. Alus on kokonsa puolesta jättiristeilijöitä ketterämpi, ja sillä pääsee satamiin, joihin suurilla aluksilla ei ole asiaa. ALAMY/AOP

Vaihtelevia päiviä

Millainen sitten on kapteenin tyypillinen työpäivä? Tehtävät vaihtelevat sen mukaan, ollaanko kokonaan merellä vai purjehditaanko satamaan tai sieltä pois.

Aluksen ohjaamisen lisäksi kapteenin toimenkuvaan kuuluu monenlaisia hallinnollisia tehtäviä, sähköpostien läpikäymistä, kokouksia ja henkilöstötiimien johtamista.

– Kävelen myös ympäri laivaa ja vietän aikaa vieraiden sekä henkilökunnan kanssa.

Omiksi suosikkitehtävikseen Palmroos nostaa navigoimisen sekä henkilöstön tukemisen heidän työssään.

– Välillä on haasteita, mutta en pidä sitä huonona asiana. Haasteiden ratkominen on auttanut minua pääsemään nykyiseen asemaani.

Muutamia suomalaisia

Kansainvälisiltä risteilyaluksilta ei kovin montaa suomalaiskapteenia löydy. Palmroos on Azamaran ainoa, kilpailevilla yhtiöillä on muutama suomalaiskollega.

– Pidämme yhteyttä aina kun voimme.

Kapteeni sanoo nauttivansa laivalla asumisesta – ei kai sitä muuten merillä viihtyisi. Perhettä on kuitenkin ikävä. Kotona miestä odottavat vaimo ja pieni tytär.

– On vaikeaa olla kaukana heistä. Nykytekniikalla pystymme kuitenkin pitämään yhteyttä puheluilla ja chat-viesteillä.

Vapaa-aikaansa mies viettää laivalla lukien tai meditoiden. Vesillä hän viihtyy silloinkin, kun ei ole töissä. Palmroosin harrastuksiin kuuluvat muun muassa uiminen, sup-lautailu ja veneily.

– Suomalaisena rakastan toki myös saunomista.

Suomen saaristo on kapteenin suosikkipaikkoja.
Suomen saaristo on kapteenin suosikkipaikkoja. ALAMY/AOP

Suosikkipaikkoja

Uransa aikana Palmroos on päässyt purjehtimaan eri puolilla maailmaa. Onko jokin paikka noussut ylitse muiden?

Kapteenin mukaan suosikkikohteita on useita: Norjan vuonot ja Islannin vedet ihastuttavat yhtä paljon kuin vaikkapa Ranskan Polynesia, Samoa, Seychellit ja Malediivitkin.

– Jokainen niistä on ainutlaatuisella tavalla luonnonkaunis.

Erityisen tärkeänä hän pitää kuitenkin Suomen ja Ruotsin saaristoa. Eli vesiä, joilla on liikkunut lapsesta asti – ja joihin ei kyllästy.

Lähde https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/5fdbeba0-0801-467d-8938-efd305cb8633