Säälaitos Foreca on julkaissut blogissaan syksyn ja talven pitkän aikavälin ennusteet.

Ennusteiden mukaan Suomen syksy ja talvi näyttävät keskimääräistä lämpimämmiltä, mutta myös kirpeät pakkasjaksot ovat mahdollisia talven aikana.

– Näiden ennusteiden mukaan kolmen kuukauden jaksojen keskilämpötilat ovat Suomessa keskiarvojen yläpuolella koko talven ajan, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

– Tämä ei tarkoita, etteikö talvi olisi talvinen, mutta ajankohtaan nähden lämmintä säätä voi olla enemmän kuin ajankohtaan nähden kylmää säätä, hän lisää.

Tulevan talven sää kiinnostaa erityisesti energiakriisin ja sähkömarkkinoiden epävarman tilanteen takia.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid varoitti viime viikolla, että sähköpulatilanteet ovat mahdollisia ensi talvena. Fingridin mukaan tilanne olisi erityisen paha silloin, jos kireä pakkasjakso koettelisi samaan aikaan Suomea ja muita Itämeren alueen maita. Tällöin sähkönkulutus olisi korkealla tasolla ja sen käyttöä voitaisiin joutua rajoittamaan. Lisäksi tuontisähkön saatavuus voisi vaarantua.

Monenlaista säätä

Kolmen kuukauden sääennusteen mukaan loka–joulukuun jaksosta on tulossa Suomessa tavanomaista lämpimämpi.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n vuodenaikaisennusteen mukaan loka–joulukuun keskilämpötila on Suomessa 0,5–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Forecan Rinne muistuttaa blogissa, että kolmen kuukauden ajanjaksoon sisältyy kuitenkin monenlaista säätä.

– Suomen ilmasto on luonteeltaan vaihtelevaa säätä suosiva, joten vaikka kolmen kuukauden jaksolla on ennusteen mukaan ajankohdan keskiarvoja lämpimämpää, jakson sisälle voi mahtua monenlaista säätä: niin sadetta kuin paistetta ja sekä viileitä että tavanomaista lämpimämpiä päiviä, Rinne sanoo.

Myös lauhempi talvi

Myös joulu–helmikuun kolmen kuukauden jaksolle ennakoidaan keskimääräistä lauhempaa säätä.

Ennusteiden mukaan marras–tammikuun jakson keskilämpötila on Suomessa laajalti 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Joulu–helmikuun jaksoa puolestaan ennustetaan 0,5–2 astetta normaalia lämpimämmäksi.

– Ennuste ei ota kantaa keskimääräistä lämpimämmän sään toteutumismuotoon eli päivittäissäähän. Lämpimät ennusteet voivat tarkoittaa esimerkiksi jotakin tiettyä lauhaa jaksoa tai tasaisesti hieman keskimääräistä lämpimämpää säätä, jopa tavallista vähemmän kylmiä öitä, sanoo meteorologi Rinne.

Sateiden osalta syksyn ja talven ennusteissa ei näy poikkeamia keskimääräistä sateisempaan tai keskimääräistä kuivempaan suuntaan.

Foreca muistuttaa, että ennuste voi toteutua monella eri tavalla ja siihen tulee suhtautua ”tietyllä varauksella”.

– Pohjoisten leveysasteiden erittäin vaihtelevan sään ympäristössä, kuten Suomessa, ennusteen tarkkuus on selvästi tropiikkia heikompi, Rinne kertoo.

Lähde https://www.iltalehti.fi/saauutiset/a/889e5c85-ad37-4b33-ad9c-22d598c85bc8