Saimaan norppasaariston pääsy Unescon luetteloon on parhaimmillaankin vuosien prosessi – tammikuussa saadaan arvio saarten mahdollisuuksista

Saimaan norppasaaristoa halutaan ehdottaa Unescon maailmanperintökohteeksi. Unesco antaa ensimmäisen esiarvion alueen luontoarvoista vuoden lopussa.

Saimaalla asustava saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle
MARIKA ANTTONEN
ELISA PALJAKKA

Saimaan norppasaaristo on esiarvioitavana Unescon maailmanperintölistalle.

Saimaan norppasaaret lisättiin Unescon maailmanperinnön aieluetteloon tammikuussa 2021. Itse hakemusprosessiin kuuluu kaksi esitarkastusvaihetta.

Nyt alkaneessa ensimmäisessä vaiheessa IUCN:n eli kansainvälisen luonnonsuojeluliiton esitarkastaja arvioi norppasaaristoa ja sen ominaisuuksia maailmanperintökohteeksi. Esiarvioinnin tuloksia odotetaan tammikuuksi.

Eduskunnassa Saimaan asiaa ajavan Love Saimaa -ryhmän puheenjohtaja Hanna Holopaisen (vihr.) mukaan tammikuussa saatava esiarvioinin tulos on suuntaa antava päätös siitä, pääseekö Saimaan norppasaaristo jatkoon ehdolle maailmanperintökohteeksi.

Love Saimaa -ryhmän tarkoituksena on vaalia Saimaan vesistön puhtautta ja nostaa esiin alueen ainutlaatuista merkittävyyttä järvialueena ja sen kehitysmahdollisuuksia.

– Esiarviontilautakunnan päätös on ensimmäinen askel pitkässä prosessissa, jonka on arvioitu kestävän yhdestä kolmeen vuotta.

Jos esiarviointiprosessi menee hyvin, on varsinainen hakemus mahdollista toimittaa Unescon maailmanperintökeskukselle vuoden 2024 alussa. Silloin alkaisi yli vuoden kestävä arviointikierros. Maailmanperintökomitea voisi siis tehdä päätöksen hakemuksesta kesällä 2025.

Statuksen saaminen kehittäisi matkailua kestävään suuntaan

Myönnetyllä maailmanperintöluontokohteen statuksella olisi iso merkitys niin alueen matkailulle ja taloudelle.

Unescon maailmanperintölista on yksi maailman tunnetuimmista kansainvälisistä brändeistä.

– Maailmanperintökohteet ovat todella arvostettuja kohteita ja tunnettuja maailmalla. Kaikissa kohteissa käy paljon matkailijoita tutustumassa, ja aivan varmasti myös Saimaalle kävisi niin, Holopainen sanoo.

Unesco-brändin saaminen alueille helpottaisi alueen matkailuyrityksiä rakentamaan liiketoimintamallejaan pitkällä tähtäimellä.

– Unesco-brändi toisi näkyvyyttä vaikkapa matkailuyrittäjille. Yrittäjät pystyisivät huomioimaan tämän statuksen ja sen tuoman luontoarvojen korostamisen osaksi yritystään.

Esikatselukuva

Saimaannorppa on luonnonsuojelulailla rauhoitettu eläin, jonka tahallinen häiritseminen on lailla kielletty. Näillä viidellä ohjeella bongailet saimaannorppaa norppaystävällisesti tänä kesänä.

Unescon maailmanperintösopimuksen tarkoituksena on turvata maapallon arvokkaimman luonto- ja kulttuuriperinnön säilyminen.

Yksi Unescon lautakunnan esiarvioinnissaan tarkastelemista kriteereistä on se, miten kohteessa pystytään huomioimaan luontoarvojen säilyminen.

– Näen, että norppasaaristolle myönnetty status kehittäisi meidän matkailualaamme kestävämpään suuntaan. Se myös suojaisi Saimaata kaivosteollisuudelta. Kaivostoimintaa ei voi harjoittaa suojelluissa luontokohteissa, Holopainen sanoo.

Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12621319