Kemiin suunnitellaan tekosaaria – kohta koko kaupungin läpi voi kulkea merenrantareittiä pitkin

Uusi rantaraitti valmistuu vielä ennen talvea. Perämerelle sijoittuvat tekosaaret on suunnitelmissa rakentaa myöhemmin ja niistä on tarkoitus tehdä kaupunkilaisille viihtyisiä paikkoja.

Kemin rantaraitista tulee syksyllä yhtenäinen.

Kemin rantaviivaa kiertävän rantaraitin rakentaminen jatkuu tänä syksynä. Jatkossa Kemissä voi kulkea merenrantaa myötäillen eteläisistä kaupunginosista aina pohjoisiin kaupunginosiin asti, kertoo yhdyskuntatekniikan vt. päällikkö Ismo Tapio Kemin kaupungilta.

Rantaraitti ulotetaan myös uudisrakentamisen kohteena olleeseen Ruutinsaareen. Kevyen, maan pintaa myötäilevän rantaraitin on määrä olla valmis ennen talvea. Rantaraitille ei ole suunnitteilla talvikunnossapitoa tai valaistusta.

Saaren pohjoispuolella olevan ränsistyneen sillan kunnostaminen jää mahdollisesti ensi kevääseen. Siltaa ei kuitenkaan tarvitse uusia kokonaan, sillä se on tehty vankoille perustuksille.

Ränsistynyt silta kulkee kapean uoman yli.
Saarelle johtava silta kaipaa kunnostusta. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Tekosaarten rakennus voisi alkaa 2–3 vuoden kuluttua

Ruutinsaaren edustalle Perämerelle on suunnitelmissa rakentaa myös kaksi halkaisijoiltaan noin 40–60 metrin kokoista tekosaarta, joille tulisi kulkuyhteys Ruutinsaaresta. Noin 20–30 metrin päähän Ruutinsaaresta sijoittuvien saarten rakennus voisi alkaa parin-kolmen vuoden kuluttua.

– Eli tämä raitti palvelee myös sitä jatkorakentamista, Tapio sanoo.

Tie päättyy -kyltti meren rannalla, rivitalon edustalla.
Jatkossa saaren reunaa pitkin pääsee kulkemaan siihen tehtävää raittia pitkin. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Merelle sijoittuvia saaria ei ole tarkoitus tehdä vain silmäniloksi, vaan niille on suunnitelmissa sijoitella puistonpenkkejä ja muita kaupunkilaisille iloa tuottavia asioita.

– Se on puistosuunnittelijan asia, mutta niistä pystyisi tekemään erittäin viihtyisiä. Siellä voisi olla samanlaisia kuin Mansikkanokalla aallonmurtajan päässä oleva nuotiopaikka, Ismo visioi viitaten kaupunkiin juuri valmistuneeseen uuteen virkistyspaikkaan.

Saaret on tarkoitus tehdä läjittämällä ja suojata niiden rannat eroosiolta.

Myös itse Ruutinsaari on aikanaan kasattu tekomaasta. Ismo Tapio muistaa itse hyvin tuon rakentamisurakan.

– Muistan hyvin, kun tulin armeijasta vuonna 1984, ja olin siinä ruoppaustyömaalla penkkamiehenä. Siellä minä osoitin penkan päällä, mihin täytinmaata kaadetaan.

Kiistelty hanke kuumentaa tunteita

Kemin Ruutinsaaren rakentaminen oli aikanaan kiistelty hanke, ja asiaa puitiin vuosia myös oikeudessa. Rakennuslupa saareen heltisi ja rivitalot rakennettiin. Moni kaupunkilainen jäi suremaan keskustan kupeessa Ruutinsaaressa sijainneen koirapuiston menetystä.

Rakentamisen siunanneet kuntapäättäjät kuitenkin tahtoivat, että kaupungin ranta-alueet jäävät kaikkien ihmisten ihailtavaksi ja kaavaan sisällytettiin rivitalojen ja meren välissä kiertävä kävelyraitti. Kevyen liikenteen väylä on merkitty asemakaavaan.

Puinen aita, jossa läpikulun kieltävä kyltti.
Osa entiseen koirapuistoon muuttaneista asukkaista kannattaa rantaraitin rakentamista, mutta osa vastustaa sitä jyrkästi. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Suunnitelma on ollut entisestä koirapuistosta asuntoja ostaneiden asukkaiden tiedossa jo ostovaiheessa. Tästä huolimatta raitin rakentaminen on saanut rauhallisella saarella asuvista asukkaista osalla tunteet kuumenemaan. Osa asukkaista taas suhtautuu kulkuväylän rakentamiseen positiivisesti.

– Osa asukkaista on jopa ollut sitä mieltä, että hyvä, kun tulee, sillä se lisää oman kiinteistön käyttömahdollisuuksia. Osa taas on tietenkin vastaan, Tapio kertoo.

Kemi on saanut runsaasti positiivista palautetta rantojen kunnostuksesta ja myös ulkopaikkakuntalaiset ovat käyneet ihailemassa kohentunutta rantaviivaa. Jatkossa ihailtavaa on siis yhä enemmän.

– Ainakin omat vieraat, jotka Kemissä käyvät, ovat hyvin ihastuneita tuosta meidän rannasta. Ja polkupyöräilijät olivat myös innostuneita, että jatkossa pääsee ajamaan rantaa pitkin koko matkan, Tapio sanoo.

Rannan rakennustöillä Kemi jatkaa merikaupungin leiman vahvistamista.

– Monet kaupungit mielletään merenrantakaupungeiksi, vaikka ne ovat sisämaassa meren lähellä. Meillä avomeri alkaa keskeltä kaupunkia. Tämä on oikeastaan tosi merikaupunki.

Ruutinsaaren havainnekuva.
Havainnekuva Ruutinsaaresta vuodelta 2016. Havainnekuva ei vastaa täysin todellisuutta. Kuva: M. KurttiLähde https://yle.fi/uutiset/3-12627043