Vanhan sukutilan vehreässä pihapiirissä seisoo iäkäs sininen junanvaunu. Se on entinen kiskobussi, joita Valmet valmisti Valtion rautateille 1950- ja 60-luvuilla. Kansan suussa vaunu sai lisänimekseen lättähattu. Vaunut poistettiin liikenteestä lopullisesti vuonna 1988.

Vuonna 1990 yksi matkantekijä päätyi helsinkiläisen Aaro Keipin sedän omistukseen tämän ostaessa sen suoraan VR:ltä. Setä kuljetti vaunun Pieksämäeltä asuttamalleen sukutilalle Askolaan ja käytti sitä varastotilana.

Kun setä muutti tilalta muualle viime vuonna, päätti Keipi ostaa vaunun häneltä. Sukutilalla ollut viljamakasiini oli jo aiemmin kunnostettu kesämökiksi Keipin perheen käyttöön. Mies tuumi, että vajaan 15 metrin pituisesta, yli 40-neliöisestä vaunusta tulisi oivasti lisätilaa.

– Ehdotin tätä veljillenikin, mutta jostain syystä he eivät innostuneet, joten tästä tuli minun oma projektini, Keipi naurahtaa.

Aaro Keipi, 36, päätti muuttaa junavaunun kesämökikseen.
Aaro Keipi, 36, päätti muuttaa junavaunun kesämökikseen. AARO KEIPI

Neljän huoneen mökki

Alkuperäisessä vaunussa oli neljä erillistä tilaa, ja samaa jakoa mukaillen lättähattumökkiin on tarkoitus rakentaa neljä huonetta: makuuhuone, työhuone, keittiö-oleskelutila sekä lämmin, valoisa veranta.

Juoksevaa vettä vaunuun ei ainakaan aluksi vedetä, mutta sähköt kyllä. Harkinnassa on myös katolle asennettavat aurinkopaneelit, joilla hoituisi ainakin valaistuksen sähköistäminen. Muuten sähköt vedetään perinteisesti piuhoja pitkin. Olohuoneeseen tulee pieni kamina, joka hoitaa vaunun lämmityksen.

Raamit paukkuvat

Niin Keipi aloitti remontin, jonka tavoiteajaksi hän viime kesänä asetti vuoden ja budjetiksi 10 000 euroa. Kuten lähes kaikki remontoijat tietävät, suunnitelma on vain raami, jonka rajat usein ylittyvät projektin edetessä. Yllätyksiltä ei tässäkään tapauksessa vältytty.

– Nyt tavoitteena on, että työ olisi valmis 1,5 vuoden kuluttua tästä. Se riippuu paljon siitä, kuinka paljon minulla on vapaa-aikaa työstää sitä.

Tältä vaunun sisällä näytti lättähatun puksuttaessa raiteilla.
Tältä vaunun sisällä näytti lättähatun puksuttaessa raiteilla. AARO KEIPI

Taidot karttuvat

Vuosikymmeniä raiteilla jyskytelleen ja sen jälkeen 30 vuotta pihassa seisoneen vaunun eristeet ja sisävuoraus osoittautuivat homeisiksi, joten ne oli poistettava kokonaan, vaikka alkuperäisen suunnitelman mukaan ne oli tarkoitus säästää. Tällä hetkellä puolet vaunusta on purettu rangaksi, jonka ruostuneita osia Keipi parhaillaan paikkaa.

Hitsaaminen ja muut tarvittavat remonttitaidot karttuvat opiskellen niitä sitä mukaa kun työ etenee.

– Kavereiden kanssa rakensimme aiemmin laavun, jonka myötä oppi hallitsemaan isompaa projektia ja miten paljon työtä se vaatii. Samalla oppi uusia kädentaitoja ja sen, että tällainen tekeminen ei ole mahdotonta, jos vain aloittaa ja työstää eteenpäin pikkuhiljaa. Paitsi, että tämä on ollut kyllä isompi projekti kuin odotin, Keipi myöntää.

Junan toisessa päädyssä sadevesi on vuosien mittaan päässyt sisälle pilaten eristeet ja lattian, joten se oli purettava rankaan saakka.
Junan toisessa päädyssä sadevesi on vuosien mittaan päässyt sisälle pilaten eristeet ja lattian, joten se oli purettava rankaan saakka. AARO KEIPI

Tavoitteena on suoda vaunulle uusi elämä kesämökkinä vuosikymmeniksi eteenpäin, joten Keipi haluaa tehdä pohjatyöt huolella, vaikka se viekin ennakoitua enemmän aikaa ja rahaa.

– Kun joku osa alkaa ruostua, se ei lopeta ruostumista, kuten suomalaiset auton omistajan tietävät, Keipi veistelee.

Myös alkuperäinen budjetti on jo unohdettu.

– Voin sanoa, että näillä näkymin se ei onnistu. Metallia on mennyt enemmän kuin ajattelin, ja muutkin rakennusmateriaalit maksavat. Päätin jo alkuvaiheessa, että en tarkastele budjettia liikaa. Maksaa mitä maksaa, aion saada tästä itselleni kesämökin.

Lähde https://www.iltalehti.fi/mokkiextra/a/930af45f-702c-46ad-99f0-0b2bec5d1618