Suomesta on löydetty ensimmäistä kertaa rohmutokkoja. Kyseessä on haitallinen vieraskalalaji, jonka levittäminen on laitonta.

Luonnonvarakeskus kertoo tiedotteessaan, että rohmutokoista tehtiin kesän lopulla havaintoja varsinaissuomalaisessa lammessa, jonne laji oli päätynyt ihmisen levittämänä.

– Ensimmäinen rohmutokkohavainto Suomesta tehtiin kansalaishavaintona. Kansalaishavainnoilla on tärkeä rooli vieraslajien torjunnassa, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Sanna Kuningas kertoo tiedotteessa.

Rohmutokko luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:ssa. Luonnonvarakeskuksen mukaan se ei ole vaarallinen ihmiselle, mutta uhkaa Suomen alkuperäistä vesilajistoa. Kyseessä on vankkarakenteinen, jopa 25-senttiseksi kasvava ahvenkala, joka viihtyy lammissa ja järvissä, ja sietää vaikeitakin elinolosuhteita. Rohmutokko on tehokas saalistaja ja Luonnonvarakeskuksen mukaan se voi olla erityisen haitallinen samassa vesistössä eläville sammakkoeläimille.

Alun perin laji on kotoisin Koillis-Kiinan, Korean niemimaan pohjoisilta ja Venäjän Kaukoidän alueilta. Sieltä se on kulkeutunut ihmisen toimesta Venäjälle sekä Keski-Eurooppaan ja levinnyt voimakkaasti. Aiemmin lajia on havaittu Suomen lähistöllä Virossa sekä Suomenlahden itäosissa.

Luonnonvarakeskuksen mukaan rohmutokko on levitetty varsinaissuomalaiseen lampeen tahallisesti, ja siksi lammen tarkkaa sijaintia ei kerrota.

– Kartoitamme parhaillaan, millaisia jatkotoimia rohmutokkoesiintymän löytyminen aiheuttaa, kertoo tiedotteessa kalastusbiologi Juhani Salmi Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Lähde https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9e83fdff-3f5c-4916-9505-e536c8bcd045