Uutistoimisto Reuters on nyt kysynyt asiantuntijoilta arvioita Nord Stream -putkien vuotojen ympäristövaikutuksista. Asiantuntijoiden mukaan Itämeren organismit eivät ole vuodon vuoksi välittömässä vaarassa, mutta vuodolla voi olla merkittävä ilmastovaikutus.

PUTKIEN SISÄLTÄMÄ MAAKAASU, joka koostuu lähes kokonaan metaanista, on ongelmallisin ilmastokaasu hiilidioksidin jälkeen. Se pysyy ilmakehässä vain 12 vuotta, mutta lämmittää sitä 25 kertaa hiilidioksidia tehokkaammin. Toisin sanoen yksi tonni metaania vastaa 25 tonnia hiilidioksidia.


Lontoon Imperial Collegen tutkija Jasmin Cooper ja ympäristöjärjestö Clean Air Task Forcen ilmakehätutkija David McGabe sanovat, että vuodon tarkkaa laajuutta on vaikea arvioida. Siihen vaikuttavat kaasun lämpötila putkessa, vuodon nopeus ja se, kuinka paljon kaasua imeytyy veteen matkalla ilmakehään.

”Siihen liittyy monia epävarmuustekijöitä, mutta jos putket pettävät, ilmastovaikutus tulee olemaan katastrofaalinen ja jopa ennennäkemätön”, McGabe sanoo Reutersille.

Nord Stream 2 -putken edustaja sanoi aiemmin tällä viikolla putken pitävän sisällään 300 miljoonaa kuutiometriä kaasua. Jos kaikki se pääsisi ilmakehään, vastaisi se Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan noin 200 000 tonnia metaania.

Kun puhutaan  metaanin lämmityspotentiaalista, se on hiilidioksidiin verrattuna noin 85 kertaa suurempi 20 vuoden ajalta ja noin 30 kertaa suurempi sadan vuoden ajalla. Toisin sanoen Nord Stream 2 -putken vuotaminen tyhjäksi vastaisi sadan vuoden ajanjaksolla kuutta miljoonaa hiilidioksiditonnia. Se vastaa keskikokoisen kaupungin, kuten Helsingin vuotuisia hiilidioksidipäästöjä.

Tällä hetkellä ei tarkasti tiedetä, kuinka paljon Nord Stream 1 -putkessa oli kaasua kun Venäjä ilmoitti laittavansa putken huoltotauolle.

Yle kertoi torstaiaamuna Suomessa kymmenen vuotta sitten laaditusta Nord Stream 1 -putken ympäristövaikutusten arvioinnista. Tuon raportin mukaan putken kaasun määräksi lasketaan 210 miljoonaa kuutiometriä eli 148 000 tonnia. Hiilidioksidina se vastaa siis 3,7 miljoonaa tonnia.

Asiantuntijoiden mukaan vuotoa ei voida tukkia ennen kuin putket ovat vuotaneet tyhjiksi tai merenalaiset sulkuventtiilit vuodon eristämiseksi suljetaan. Vuoto voi asiantuntijoiden mukaan jatkua päiviä tai jopa viikon. Sillä oletuksella, ettei putkeen johdeta jatkuvasti uutta kaasua.

Nord Stream -putkien vuotoja pidetään sabotaasista johtuvina. Ja vaikka Venäjä on kieltänyt osallisuutensa vuotoihin, pidetään sitä todennäköisimpänä sabotöörinä. Lisää aiheesta Ylen ja Reutersin sivuilla. Lähde TM