Syyskalastuksen sesonki on alkanut – Se voi tarkoittaa isoa vonkaletta

Aurinko välkkyy matalalla pilvien välistä. Puuska ravistelee irti rantapuiden värikkäitä lehtiä koleassa, mutta raikkaassa säässä. Väki näyttää vetäytyvän jo sisäaskareisiin.

Innokkaimmat syysahvenen onkijat eivät kuitenkaan ehdi hyggeilemään lämpimässä, sillä merenlahteen vievä salmi vetää puoleensa. Luonto hiljenee talvea varten, mutta pinnan alla käy yhä kuhina. Kalastajat haavitsevat reppuihinsa pulskia körmyniskoja silläkin uhalla, että näpit jäätyvät.

Meneillään oleva syyskalastuskausi on tosikalastajan sesonki.

Vesien viiletessä onkea ei suinkaan kannata heittää varaston nurkkaan, vaan kalastajalla voi olla edessä vielä veden viljan sadonkorjuun aika. Some täyttyy juuri nyt isojen haukien ja ahventen kuvilla.

Syyskalastuskausi jatkuu jäiden tuloon saakka. Kannattaa keskittyä niihin lajeihin, jotka ovat yhä aktiivisia ja tavoitettavissa eivätkä ole kuturauhoituksessa.

”Syyskalastuskausi jatkuu jäiden tuloon saakka.”

Syksyllä petokalat parveutuvat ja tankkaavat talvea varten, joten saaliin löytäminen voi helpottua verrattuna kesään. Sen sijaan kalastamisen vaikeusastetta lisäävät nopeasti vaihtuvat säät ja kova tuuli, joka voi sekoittaa vesimassat ja vaikuttaa kalojen aktiivisuuteen ja sijaintiin.

Ankarat kelit haastavat pukeutumista. Vastuksena on myös lyhenevä valoisan aika. Toisaalta apajilla ei ole ruuhkaa. Lisäksi saaliskala säilyy ongelmitta syksyllä.

Syksyllä aktiivikalastajan lajivalikoimassa ovat etenkin ahven, hauki, kuha ja meritaimen.

Kylmä kausi. Siirtymäaika kesästä talveen on kalastajan kannalta mielenkiintoinen sesonki.Kuva : Antti Mustonen

Ahven Ahventa kalastetaan syksyllä tuottoisasti jigillä, vene- ja laituripilkkillä, täkyongella tai ootto-ongella. Ahven on Suomen kansalliskala ja yleisin eväkkäämme ja sitä löytää lähes kaikenlaisista vesistä. Ahven on myös määrällisesti tärkein vapaa-ajankalastajien saalislaji. “Tuo’os aika ahvenia, kyllin kyrmyniskaisia”, pyysivät jo entisajan kalastajat vedenhaltija Ahdilta (Salakirjat 2008). Suomenennätysahven on 2,87 kiloinen raitapaita.

Hauki Vesiemme kunnioitettavimman pedon eli hauen virvelöinti kuuluu syksyyn. Kalamiehen pikkujättiläinen -teos kertoo, että syksy on hauen heittokalastuksessa varminta ja monen mielestä parasta aikaa. “Syönti ei ole niin satunnaista kuin ennen kutua keväällä, ja kalan keskikoko rantojen tuntumassa on taas kasvanut sydänkesän lukemista. Kala on myös lihavaa ja laadukasta, toisin kuin kudun jälkeen keväällä”, tietää kalastuskirja.

Kuha Kesäiseltä avovesikaudelta monille tutulla kullanhohtoisella kuhalla on myös syyssesonki, joka alkaa vuodenajan vaihtuessa viileämmäksi. Kalastusoppaan mukaan veden kylmetessä kuhat alkavat siirtyä kohti talvisia oleskelupaikkojaan eli sisälahtia. “Ne eivät kuitenkaan ui heti perille saakka, vaan kerääntyvät syviin, virtaisiin salmiin sekä niiden välisiin syviin mutta saarten suojaamiin kainaloihin”, opaskirja neuvoo.Lähde KL