Suomen suurin vanhusten hoivayhtiö Attendo sanoo irti merkittävän määrän ikääntyneiden palveluja koskevia sopimuksiaan kuntien ja kuntayhtymien kanssa. Irtisanomisten taustalla ovat ensi vuoden huhtikuussa ja joulukuussa edessä olevat muutokset hoitajamitoituksessa.

”Koko toimiala odotti saavansa uusia työkaluja, joiden avulla edessä olevat muutokset voitaisiin toteuttaa. Niitä ei yllättäen tullutkaan. Tämä oli tosi iso pettymys”, Attendo Suomen toimitusjohtaja Virpi Holmqvist sanoo.

Sopimusten irtisanominen on dramaattinen liike. Se kuvaa soteuudistuksen siirtymävaiheen sekavuutta ja henkilöstömitoituksen yllättäviä käänteitä.

Attendon on tarkoitus neuvotella sopimukset uusiksi, koska nyt säädetty 0,65-mitoitus on uusi, ja työvoimakustannukset ja myös muut kustannukset kasvavat nyt voimakkaasti. Sopimuksissa on puolen vuoden irtisanomisaika.

Ensi vuoden huhtikuun alussa henkilöstömitoitus kiristyy 0,65 työntekijään ja joulukuun alussa 0,70 työntekijään vanhusta kohden ympärivuorokautisessa hoivassa. Siirtymää venytettiin kovan poliittisen väännön jälkeen pidemmälle ajalle kuin alun perin oli tarkoitus.

Tiukentuvat määräykset eivät sinänsä tulleet alalle yllätyksenä. Varsinainen yllätys oli, etteivät hoivayritykset saa käyttöönsä uusia keinoja, joilla hoivakodeissa tehtävää työtä voitaisiin määritellä toisin kuin nyt tai jakaa työtä eri koulutuksen saaneiden työntekijöiden kesken uusiksi.

”Hoiva-ala on koko vuoden esittänyt keinoja, joiden avulla uudet mitoitukset voitaisiin täyttää. Tuntuu, että ehdotukset ovat olleet yhtä tyhjän kanssa. Olennaisia kohtia ovat muun koulutetun henkilökunnan käyttö ja teknologisten ratkaisujen käyttäminen hoivan apuna”, Holmqvist arvioi.

Tuhansia vanhusten hoivapaikkoja tyhjillään

Erityisesti lähihoitajista on alalla kova pula, joten lisäväen palkkaaminen on hankalaa. Tämä on johtanut siihen, että hoivakodeissa on paljon asukaspaikkoja tyhjillään. Paikkoja siis olisi, mutta ei tarpeeksi uusia hoitajia.

”Hoivakodeissa on koko alalla yhteensä tuhansia paikkoja tyhjillään. Tämä johtuu hoitajapulasta”, Holmqvist kuvaa.

Hoivakotipaikkojen sulkemiset johtavat pidemmän päälle siihen, että huonokuntoiset ja usein pitkälle edennyttä muistisairautta potevat joutuvat liian pitkään sinnittelemään kotona. Tämä taas ruuhkauttaa päivystyksiä, kun vanhukset esimerkiksi kaatuilevat kotonaan.

Oman pulmansa sopimusneuvotteluihin heittää se, että hoivapalvelujen järjestäminen siirtyy tammikuussa uusille hyvinvointialueille Helsinkiä lukuunottamatta. Kunnat eivät enää ole innokkaita neuvottelemaan sopimuksia, koska niiden järjestämisvastuu loppuu joulukuussa.

”Ei ole oikein neuvottelukumppania, koska alueet ovat vasta organisoitumassa. Kaikki alueet ovat nimittäneet hyvinvointialuejohtajan, mutta muu organisaatio on osassa vielä nimittämättä. Tämä hidastaa ja hankaloittaa neuvottelujen aloittamista”, Holmqvist sanoo.

Hoivakotien asukkaille ja heidän läheisilleen sopimusten irtisanominen saattaa aiheuttaa huolta. Nykyiset asukkaat voivat kuitenkin jatkaa asumistaan hoivakodeissa. Attendon on lisäksi tarkoitus järjestää läheisten iltoja, joissa tilanteesta annetaan lisää tietoa.Lähde:Te