Kansallisgalleria herättää henkiin ikonisen Suomen paviljongin: yleisö saa päättää uuden virtuaaligallerian teoksista

Kansallisgalleria, Decentraland ja Sitra rakentavat yhteistyössä digitaalisen version vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyn Suomen paviljongista.

Kansallisgallerian uutta metaversumi-projektia.
Finnish Metagallery -paviljonkia. Kuva: Kansallisgalleria
JUSSI MANKKINEN

Hankkeen tavoitteena on innostaa yleisöä tutustumaan tulevaisuuden verkkoympäristöön eli metaversumiin. Vierailijat pääsevät vaikuttamaan Finnish Metagallery -paviljongissa esillä olevaan taiteeseen ja äänestämään siihen lisättävistä teoksista.

Kansallisgalleriassa on yli 44 000 teosta, ja pääjohtaja Kimmo Levän mukaan metagallerian avulla taide muuttuu entistä saavutettavammaksi.

– Pystymme metagallerian kautta tuomaan jotakin täysin uutta taiteen ystäville, mutta samalla tutkimme, mitä museotoiminta voisi olla web 3.0 -maailmassa. Tutkimusten mukaan virtuaalimaailmat tuovat paljon myönteistä ihmisten väliseen vuorovaikutukseen, Levä kertoo Kansallisgallerian tiedotteessa.

Yhä suurempi ihmismäärä käyttää digitaalisia palveluita ensisijaisesti, ei pelkästään fyysisen maailman jatkeena. Kansallisgallerian mukaan tänään avautuvan Finnish Metagalleryn kautta on mahdollista tavoitella myös uusia yleisösegmenttejä.

Vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä suomalaista kulttuuria esitellyt Suomen paviljonki herätti runsaasti huomiota.

Kansallisromanttiseen tyyliin rakennettu paviljonki oli aikakautensa huippuarkkitehtien Eliel SaarisenArmas Lindgrenin ja Herman Geselliuksen luomus. Paviljongissa oli esillä muun muassa Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheisia freskoja sekä Albert Edelfeltin ja Juho Rissasen taidetta.

Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12648766