Muutaman viikon kuluttua käynnistyy jo kuudennen kerran Voillá!-ruokatapahtuma.

Se on yhden ravintola-alan yrityksen voimainkoitos, joka sai alkunsa siitä, kun Food and Fun -tapahtuma lopetti.

Vastaavanlaista ruokatapahtumaa ei ole muualla Suomessa. Ideana on, että vieraileva keittiömestari ottaa yhden ravintolan keittiön haltuunsa kolmen päivän ajaksi.

Voillán! takana on keittiömestari, Voiveljien toimitusjohtaja Janne Juvonen.

Janne Juvonen paljastaa, että hänen haaveissa on ruokatapahtuma, jossa olisi mukana muitakin kuin hänen omia ravintoloitaan.
Janne Juvonen paljastaa, että hänen haaveissa on ruokatapahtuma, jossa olisi mukana muitakin kuin hänen omia ravintoloitaan.

– Olemme aina tykänneet tehdä ruokatapahtumia ja olla niissä mukana. Kun Food and Fun loppui, päätimme perustaa oman tapahtuman, Juvonen kertoo.

Hänen mukaansa tiedossa on jälleen viikonloppu, jolloin henkilökunta pääsee venyttämään taitojaan ja oppimaan uutta.

Juvonen korostaa, että vaikka tapahtuma on rankka, antaa se ehdottomasti enemmän kuin ottaa.

– Tapahtumat tuovat aina myös uusia asiakkaista, ja samalla ne pakottavat meitä miettimään asioita uudella tavalla. Helposti saatamme jämähtää tuttuun ja totuttuun, Juvonen pohtii.

Juvosen mukaan tämän vuoden Voillán! tilanne näyttää hyvälle, sillä kaikilta keittiömestareita on jo saatu menut ja misalistat. Kuvassa Ekblomin Voilla!-tunnelmaa.
Juvosen mukaan tämän vuoden Voillán! tilanne näyttää hyvälle, sillä kaikilta keittiömestareita on jo saatu menut ja misalistat. Kuvassa Ekblomin Voilla!-tunnelmaa. ARTO ARVILAHTI

Seuraavan tapahtuman suunnittelu aloitetaan jo joulun jälkeen. Vuosi vuodelta vierailevien keittiömestarien saaminen on helpompaa, mutta helppoa se ei kuitenkaan ole.

– Vierailijan pitää olla kova nimi, jotta hän houkuttelee ihmisiä ravintolaan syömään. Vähitellen tapahtuma on alkanut puhua puolestaan. Me haluamme tehdä asiat kunnolla ja valmistautua hyvin, jotta vierailijalla ei ole edessään työleiriä. Meidän tehtävämme on tasoittaa heidän tietään.

Tänä vuonna teemana on Itämeri, mikä näkyy sekä lautasilla että lahjoitettavana rahana. Jokaisesta myydystä menusta lahjoitetaan yksi euro Itämeren suojeluun Pidä Saaristo Siistinä ry:lle.

Illallisten lisäksi Voilassá! on tarjolla on lounasta, cocktaileja tai leivonnaisia.
Illallisten lisäksi Voilassá! on tarjolla on lounasta, cocktaileja tai leivonnaisia. ARTO ARVILAHTI

Myös jokaisessa menussa on tänä vuonna silakkaa. Se onkin ainut menuja yhdistävä tekijä, sillä tarjontaa on laidasta laitaan. Ajatuksena on, että jokainen löytäisi itselleen ja kukkarolleen sopivan vaihtoehdon.

Vaikka viimeisten vuosien aikana ravintola-alaa on koeteltu kovasti, ei Juvonen ajattelekaan tekevänsä mitään muuta.

– Olen tehnyt tätä maailman hienointa työtä jo 30 vuotta. En vaihtaisi mihinkään muuhun.

Annoksia viimeistellään Ekblomissa.
Annoksia viimeistellään Ekblomissa. ARTO ARVILAHTI

Voillán! keittiömestarit ja ravintolat

Smörin vieraana on ruotsalainen keittiömestari Sebastian Gibrand.

Hän on vuoden 2019 Bocuse d’Or hopeamitalisti, toiminut Ruotsin kokkimaajoukkueen kapteenina ja vastannut vuoden 2019 Nobel juhlien illallisesta.

Ekblomin vieraana on virolainen Andrei Babõnin.

Hän on työskennellyt keittiömestarina mm. White Guidessa korkealle rankatussa Rannahotellissa.

Gräddan vieraana ovat Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff.

Heillä oli pitkään Michelin-ravintola Ask ja uusin ravintola on vastikään avautunut Sekel.

Göranin ja Suomen Joutsenen menuista vastaa Teemu Aura.

Göranin keittiön lisäksi keittiömestari, ravintoloitsija ja leipomoyrittäjä Aura on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana olevan Suomen Joutsenen keittiössä.

Paninin vieraana on Riccardo Soldati.

Chef de Rotisseur ja sommelier Soldati tuo ravintolaan oman versionsa “La cucina Italianaa”.

Tiirikkala muuntuu Voillà!-tapahtuman ajaksi iltaisin merimieskapakaksi, jossa juomalaulutkin raikaa. Kapakan ohjat ottaa haltuun cocktailien ja mocktailien maailmanmestari Alina Laaksonen.

Lauantaina Sami ja Pasi Kurosen Junnut leipoo -kirjan mukaan rakennettu kakkubuffa on tarjolla Tiirikkalassa. Voiveljet leipomon Kristiina Pavén ja Pasi Kuronen ovat paikan päällä kertomassa parhaimmat leipomisvinkit.

Voilla!-ruokatapahtuma 21.-23.10.2022.

Lähde https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/289c9fb0-a986-489a-8f64-985e2e76c90d