Suomen suurimmassa pienpanimossa ja neljänneksi suurimmassa panimossa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaassa tapahtuu pienpanimokentän mittapuulla maanjäristys.
 

Jo 26 vuotta Laitilan panimoa johtanut Rami Aarikka siirtyy syrjään ja hänen tilalleen tulee panimon hallituksen jäsenenä toiminut Lauri Sipponen .

”Tehtaan nykyisestä väestähän puolet ei ollut edes syntynyt, kun aloitin panimossa”, Aarikka velmuilee.

Sipposen pesti alkaa virallisesti marraskuun alussa. Sitä ennen on niin sanottu sisäänajovaihe yhdessä Aarikan kanssa. Aarikka jää itse edelleen yhtiön hallitukseen. Hän on Wirvoitusjuomatehtaan toiseksi suurin osakas 11,8 prosentin osuudellaan.

Aarikka sanoo, että hän ei vielä kuukausi sitten ajatellut lähtöä toimitusjohtajan tehtävistä, mutta mieli muuttui, kun hän mietti, kuinka hyvää osaamista yhtiön hallitukseen oli saatu.

Sipponen on istunut hallituksessa keväästä 2020 lukuunottamatta kahdeksan kuukauden ajanjaksoaan VR:n toimitusjohtajana.

”Sipponen joutui eroamaan tehtaan hallituksesta VR-pestin vuoksi, mutta soitin hänet välittömästi takaisin, kun pesti äkillisesti päättyi”, Aarikka sanoo.

Kokenut kauppamies

Sipponen on äärimmäisen kokenut kauppamies. Hän oli Lidl Suomen palveluksessa yhtiön alusta alkaen eli vuodesta 2001. Helmikuussa 2010 emoyhtiö nimitti Sipposen Lidl Suomen toimitusjohtajaksi.

Sipponen jätti Lidlin kolme vuotta sitten 2019. Hänen aikanaan saksalaisketju vakiinnutti asemansa Suomen päivittäistavarakaupassa kahden suuren, K- ja S-ryhmän, puristuksessa.

VR Groupin johtoon Sipponen nimitettiin viime vuoden kesällä. Pesti kesti kuitenkin vain kahdeksan kuukautta ja päättyi erimielisyyksiin yhtiön hallituksen kanssa viime huhtikuussa.

Wirvoitusjuomatehtaan johtaminen voi tuntua ulkopuolisen silmissä suuryhtiöiden johtamisen jälkeen pieneltä. Sipponen on kuitenkin vilpittömän innostunut haastajan roolista, jota Laitilan panimo on kantanut koko 2000-luvun ajan suurten panimoiden Olvin , Hartwallin ja Sinebrychoffin suuntaan.

”Sama tilannehan nähtiin päivittäistavarakilpailussa, kun tulimme markkinoille. Eikä Lidliä nähty aluksi kovinkaan positiivisessa valossa”, Sipponen hymähtää.

Kova kilpailu ei pelota

Wirvoitusjuomatehtaalla on kilpailijoina edelleen kolme sitä merkittävästi isompaa panimoa, joiden asema on vahva sekä tuotteet ja palvelut kattavia. Sipponen ei asetelmaa hätkähdä.

Tiukka paikka. Laitilan panimon pohdittavaksi tulee, pysyäkö pienpanimona vai kasvaako reippaasti sen yli. LAITILAN WIRVOITUSJUOMATEHDAS OY

”Kuten kaupan alan kokemukseni todisti, erilaisten ja erikokoisten kilpailijoiden olemassaolo ja kilpailun monimuotoisuus tuo aina dynamiikkaa markkinoille ja etuja asiakkaille”, Sipponen muotoilee.

Toisien sanoen kilpailu pitää toimijat varpaisillaan ja markkinat kehittyvät juuri kilpailun avulla.

Pörssilistaus häämöttää, mutta ei lähitulevaisuudessa

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan hallitus ja johto valmistelevat parhaillaan yhtiön uutta strategiaa, jossa mahdollisena vaihtoehtona on myös yhtiön listaaminen pörssiin kasvun turvaamiseksi.

Sipposen mukaan on vielä aikaista sanoa, missä vaiheessa tällainen tilanne olisi. Listaus ei ole houkutteleva vaihtoehto tässä markkinatilanteessa.

Suunnitelmat tehtaalla on kuitenkin oltava valmiina. Teknisesti yksi asia panimossa saadaan päätökseen lokakuun lopussa, kun yhtiön osakkeet liitetään yhtiön palvelimella olevasta rekisteristä arvo-osuusjärjestelmään .Arvo-osuusjärjestelmä mahdollistaa myös pörssilistautumisen.

Kova tulos, osakkaat kiittävät miljoonaosingoista

Wirvoitusjuomatehdas teki viime vuonna lähes 23 miljoonan euron liikevaihdolla parhaan tuloksensa kymmeneen vuoteen. Liiketulos kasvoi 3,9 miljoonaan euroon eli 17,1 prosenttiin liikevaihdosta, ja nettotuloskin 3,1 miljoonaan euroon. Pitkäaikaista velkaa yhtiöllä ei ole enää lainkaan. Investoinnit ovat hoituneet tulorahoituksella.

Yli 800 osakastaan yhtiö palkitsi viime vuonna taas 1,8 miljoonan euron osingoilla. Kymmenen vuoden osinkosaldo yhtiöllä on jo 13,6 miljoonaa euroa.

Wirvoitusjuomatehtaan suurimmat omistajat
Markku Pilppulan kuolinpesä 12,34 %
Rami Aarikka 11,79 %
Kari Lehto 5,67 %
Totti Salko 5,55 %
Jan Granström 5,49 %
Olli Laihosen kuolinpesä 3,89 %
Jukka-Pekka Isotupa 3,61 %
Ari Antola 2,53 %
Yhtiöllä oli vuoden 2021 lopussa yhteensä 838 osakasta.

Pienpanimoksi Laitila on todellinen menestyjä niin alueellisena työllistäjänä ja taloudellisena vaikuttajana kuin osinkoautomaattina osakkailleen. Ei ihme, että Sipponen on vielä varovainen yhtiön kasvusuunnitelmista.

Pienpanimostatuksesta luopuminen vaatisi rajua tuotannon kasvua

Yksi ja ehkä tärkein asia on edelleen Wirvoitusjuomatehtaan pohdittavana. Missä vaiheessa panimo luopuu pienpanimostatuksesta.

Lain silmissä panimo on pienpanimo, jos tuottaa enintään 15 miljoonaa litraa olutta. Alimman eli 10 prosentin alkoholiveroalennuksen saa, jos olutta tuottaa 5,5–10 miljoonaa litraa kalenterivuoden aikana.

Laitilan oluttuotanto on pyörinyt juuri noin 10 miljoonassa litrassa.

”Selvää on, että millään pienellä ylityksellä ei tällaista liikettä kannata tehdä, vaan tuotanto täytyy saada reippaasti yli 15 miljoonan litran”, Sipponen sanoo – mutta ei lähde arvuuttelemaan, kuinka paljon lisälitroja pitäisi tulla lisää.

Todellinen irtiotto olisi oluttuotannon nostaminen esimerkiksi 30–40 miljoonaan litraan, jolla Laitilan panimon tuotanto kasvaisi vuonna 2009 lopetetun Porin panimon tasalle.

Tällaisen tuotannon kasvattamiseen tarvittaisiin merkittäviä lisäinvestointeja – vähintään kymmeniä miljoonia euroja niin oluen valmistukseen kuin varastointiin. Samalla pitäisi arvioida tehtaan tontin riittävyys investointeihin eli tarvittaanko lisätilaa muualta. Lähde:Te