Sähkö on keskiviikkona Suomessa hyvin edullista. Sähköpörssi Nordoolin mukaan pörssisähkön hinta laskee illalla kahdeksan aikaan noin 10 senttiin kilowattitunnilta.

Keskiviikon vaihtuessa torstaiksi pörssisähkön hinta käy hetkellisesti jopa miinusmerkkisenä, –0,019 sentissä per kilowattitunti.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan illalla onkin oiva aika lämmittää sähkösauna.

”Varsinkin, jos on sähkösauna ja pörssisähkösopimus. Muutenkin sähköä on hyvä käyttää silloin, kun sitä on runsaasti tarjolla eli silloin, kun hinta on halpa.”

Keskeinen syy hinnan laskulle on lisääntyvä tuulivoima. Tiistai-illasta keskiviikkoiltaan ulottuvalla jaksolla tuulivoiman tuotanto kasvaa yli 3 000 megawatilla.

Samaan aikaan Loviisan ydinvoimalaitoksen kakkosyksikkö saadaan jälleen käyttöön.

Suomeen on saapumassa keskiviikkoiltana syysmyrsky, jonka myötä tuuli yltyy hyvin voimakkaaksi. Tuulisen sään ennakoidaan jatkuvan useamman päivän ajan.

Leskelän mukaan edullisen sähkön ajalle kannattaa ajoittaa kaikenlaista toimintaa, kuten sähköauton latausta ja pesukoneen käyttöä.

”Jos tällaisen tekemisen olisi välttänyt eilen, säästäisi pitkän pennin.”

Säästäväisyys on kaikkien etu

Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan ja sitä seuranneen energiakriisin johdosta sähköstä on pulaa ja hinnat ovat liikkuneet hyvin korkealla kaikkialla Euroopassa.

Tuulinen sää helpottaa Leskelän mukaan sähkön hintapainetta selvästi.

”Sähkölaskun maksajan näkökulmasta tuulinen sää on hyvä ja auttaa myös sähkön riittävyyteen. Täälläpäin toivotaan, että talvikin olisi aika tuulinen”, Leskelä sanoo.

Monella suomalaisella on tällä hetkellä pörssihintainen sähkösopimus. Leskelä kannustaa seuraamaan sähkön hintakehitystä, koska hintaerot ovat suuret. Sähkön hinta vaihtelee voimakkaasti myös tuntitasolla.

Suomi kulutti syyskuussa noin seitsemän prosenttia vähemmän sähköä kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tulevana talvena lämpötilan laskiessa sähkönkulutustarve kasvaa ja se nostaa myös hintoja.

Sekä sähkölaskun että sähkön riittävyyden kannalta onkin erittäin keskeistä, millä tavalla suomalaiset reagoivat korkeaan hintaan.

Kotitalouksien ja yritysten säästäväisyys sähkön käytössä vaikuttaa hintaa alentavasti. Samalla se auttaa myös ehkäisemään sähköpulaa.

”Erityisesti talvella kaikkein korkeimpien hintojen aikaan on erityisen tärkeää välttää sähkön käyttöä. Silloin selviämme kaikki yhdessä tästä helpommin”, Leskelä sanoo. Lähde:Te