Erikoinen valoilmiö näkyi aamuyöllä Suomessa pitkin itärajaa – syynä satelliitin laukaisu Venäjällä

Suomen itärajalla näkyi maanantaina aamulla erikoinen valoilmiö, joka liittyi satellittilaukaisuun. Rajavartioston mukaan ilmiöstä ei ole aiheutunut vaaraa suomalaisille.

Valoilmiö taivaalla, edessä ruskaiset puut.
Valoilmiö taivaalla. Helena Kososen maanantaiaamuna ottama kuva. Kuva: Helena Kosonen
TANJA HANNUS
HEINI RAUTOMA

Venäjältä Suomeen näkyvä valoilmiö on herättänyt huomiota itäisessä Suomessa maanantaiaamuna.

Ylen lukijat ovat ottaneet yhteyttä ja lähettäneet kuvia valoilmiöstä Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa sekä Keski-Suomessa.

Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoi Ylen aamussa maanantaina, että valon aiheuttaa satellittilaukaisu.

– Kyseessä ei varsinaisesti ole sääilmiö, vaan raketin laukaisu. Arkangelin alueella Plesetskin avaruustutkimuskeskuksessa on aamulla ennen kuutta laukaistu satelliitti taivaalle, ja se on näkynyt Itä-Suomen taivaalla, Huutonen kertoi aamuseitsemän aikoihin.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Twitterissä asiaa on kommentoinut esimerkiksi suojelupoliisin erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki, jonka mukaan valoilmiö liittyy Venäjän Plesetskistä laukaistuun satellittiin.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa vahvistaa sivuillaan(siirryt toiseen palveluun), että Venäjällä laukaistu satelliitti on näkynyt valoilmiönä taivaalla.

Öisellä taivaalla suikero valoilmiö.
Ylen lukija tallensi valoilmiön öisellä taivaalla kamerallaan Etelä-Karjalassa. Kuva: Lukijan kuva

Ilmoituksia on tehty rajavartiostoon

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari sanoo, että tämän hetken tiedon mukaan valoilmiöstä ei ole aiheutunut vaaraa Suomelle tai kansalaisille.

– Hyvä, että kansalaiset ovat tehneet ilmoituksia. Kokonaiskuva muodostuu varmasti pikkuhiljaa, Lukkari sanoo.

Hän kertoo itsekin nähneensä työmatkalla saman valoilmiön. Rajavartiostosta ei suostuta kommentoimaan, onko kyseessä satelliitti. Se kerää omia havaintojaan partioiltaan ja muodostaa kuvan siitä, millä tavalla valoilmiötä on havainnoitu.

– Muillakin viranomaisilla on omia havaintojaan. Ja tahot, jotka seuraavat ilmakehässä tapahtuvia havaintoja sekä puolustusvoimat analysoivat valoilmiön mahdollisia aihettajia, Lukkari kertoo.

Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12654400