Hankkeen myötä kotitalouksien, asunto-osakeyhtiöiden ja pienten ja keskisuurten yhtiöiden olisi mahdollista saada valtion takaus pankkilainoille, jotka edistäisivät siirtymistä pois fossiilisista energialähteistä.

Ministeriön mukaan kotitalous voisi hankkia lainalla itselleen esimerkiksi ilmalämpöpumpun, ilma-vesilämpöpumpun tai aurinkopaneelit.

Lisäksi lainaa voisi saada ministeriön mallissa maalämpöön siirtymiseen, energiatehokkuusremontteihin sekä vähäpäästöisen kulkuneuvon kuten sähköauton, sähköpyörän ja latausinfran hankintaan.

”Nyt kokonaisuutta valmistellaan ja tarkoitus on, että lainoja päästään jakamaan ensi vuoden alusta pankkien kautta. Käytännössä kyseessä on takausohjelma, jonka kautta olisi saavutettavissa puhtaita ja energiaomavaraisuutta lisääviä hankkeita”, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoo Talouselämälle.

Ohisalon mukaan kyse on noin 700 miljoonan euron kokonaisuudesta, josta 100 miljoonaa euroa tulisi Suomen valtiolta ja 600 miljoonaa euroa Euroopan investointirahastosta.

Lainojen takausaste voisi olla kotitalouksien ja asunto-osakeyhtiöiden kohdalla 80 prosenttia ja pienten ja keskisuurten yritysten kohdalla 70 prosenttia.

Ohisalon mukaan hankkeella pyritään puuttumaan siihen ongelmaan, ettei osa kotitalouksista saa paikallisesta pankista lainaa energiaremonttiin, vaikka se voisi olla pidemmällä aikavälillä taloudellisesti kannattava.

”Jos asiakkaalla itsellään ei ole mahdollisuutta antaa vakuutta, valtio tulee avuksi omalla takauksellaan.”

Ohisalo kertoo, että virkamiehet ovat kertoneet pankkien suuntaan uudesta instrumentista, joka on tulossa käyttöön.

”On pankkien omassa harkinnassa, haluavatko ne ottaa salkkuunsa tämän uuden työkalun. On ollut alustavaa kiinnostusta.”  Lähde:Te