Verojuristin mukaan oman mökin myynti voi olla verovapaata ”tietyissä erityissä olosuhteissa”.
Veronmaksajien keskusliiton verkkosivuilla käsiteltiin kysymystä, joka koski oman kesämökin myyntiä ja verotusta.
Kysymyksen lähettänyt henkilö kertoi asuneensa omistamallaan kesämökillä 10 vuotta poikkeamisluvalla, johon hän on hakenut jatkoaikaa.
”Joudun myymään mökin, jos jatkoaikaa ei myönnetä. Miten paljon maksan veroa myyntivoitosta? Onko mahdollista, että myyntivoittoni on veroton, koska olen asunut mökilläni oman asunnon myyntivoiton verovapauden edellyttämät kaksi vuotta”, kysyjä kysyi.
Verojuristi Miika Härkösen mukaan myös mökin myynti voi olla verovapaata ”tietyissä erityissä olosuhteissa”.
”On todennäköistä, että myyntisi on verovapaa, jos mökkisi kelpaa asumiseen ja olet asunut siellä omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vaaditut kaksi vuotta. Lisäksi voidaan edellyttää, ettei sinulla ole ollut muuta vakituiseen asumiseen soveltuvaa asuntoa vastaavana aikana”, Härkönen kertoi Veronmaksajien keskusliiton verkkosivuilla.
Ylen mukaan loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asuinrakennukseksi vaatii kaavoituksesta riippuen yleensä poikkeamisluvan. Aiemmin luvat käsitteli ely-keskus, mutta vuodesta 2017 lähtien päätösvalta on ollut kunnilla.
Verohallinnon mukaan vakituisen asunnon voi myydä verovapaasti, jos molemmat seuraavista ehdoista täyttyvät samanaikaisesti:
- Olet omistanut asunnon vähintään kaksi vuotta.
- Olet itse tai joku perheestäsi on vakituisesti asunut asunnossa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Perheeseen lasketaan mukaan puoliso ja alaikäiset lapset.
Muissa tapauksissa asunnon myynnistä saatu voitto verotetaan pääomatulona. Omaisuuden myyjä maksaa luovutusvoitosta veroa 30 prosenttia 30 000 euroon saakka ja 34 prosenttia 30 000 euroa ylittävältä osalta.Lähde:Te