Rajavartiolaitos aikoo hankkia tehokkaita suihkukoneita, joiden suorituskyky on tuntuvasti nykyisiä Dornier 228-koneita parempi. Venäjän hyökkäyssota on muuttanut suorituskykyvaatimuksia.
Nykyiset kaksi Dornier 228-valvontakonetta on hankittu 1990-luvulla. Viime vuosina ne ovat olleet toistuvasti pois käytöstä lisääntyvien teknisten ongelmien takia.
Esimerkiksi syyskuussa Nord Stream-kaasuputken räjähdyksen aikaan koneet eivät päässeet valvontalennolle Suomen edustalle teknisen vian vuoksi.
Rajavartiolaitoksen mukaan suihkukoneisiin siirtyminen lisää koneiden toiminta-aikaa ja mahdollistaa laajempien aluieden valvomisen. Koneista on tulossa monitoimikoneita, jotka kykenevät suorittamaan myös signaalitiedustelua.
– Vallitsevan sotatilan takia turvallisuusympäristö on muuttunut, ja haluamme parempaa suorituskykyä kuin aiemmin, sanoo koneiden uusimista valmistelevan MVX-hankkeen hankepäällikkö, majuri Kenneth Rosenqvist.
Hallitus myönsi huhtikuussa 163 miljoonaa euroa korvaavien monitoimilentokoneiden hankintaan. Päätös konetoimittajasta on tarkoitus tehdä vuoden 2023 loppuun mennessä, ja koneiden pitäisi olla käytössä vuonna 2026.
Uudet koneet mahdollistavat itärajan tehokkaamman valvonnan ilmasta käsin, samoin merialueella tehtävät operaatiot.
Rajavartiolaitos ottaa lähivuosina käyttöön uutta valvontatekniikkaa, jonka tilannekuva perustuu pitkälti erilaisten sensoreiden tuottamaan tietoon. Maarajoille suunniteltu aita on osa uutta teknistä valvontaa, samoin helikoptereiden ja valvontalentokoneiden sensoreiden tuottamat tiedot.
Niinpä koneisiin on tulossa muun muassa tehokas kamerajärjestelmä, erilaisia tutkia sekä valon eri aallonpituuksilla toimivia kameroita, joilla kyetään etsimään esimerkiksi kadonneita henkilöitä maastosta. Lisäksi koneisiin tulee järjestelmä, jolla voi suojautua radiohäirintää vastaan.
Koneet varustetaan myös elektronisen signaalitiedustelun järjestelmillä. Niiden avulla koneet voivat havaita ja paikantaa erilaisia radiojärjestelmiä lähialueilla, ja analysoida viestiliikennettä.
– Monitoimikoneen järjestelmistä tulee yhtensopiva useiden viranomaisten, esimerkiksi puolustusvoimien järjestelmien kanssa, sanoo Rosenqvist.