Norjassa on viime päivinä uutisoitu kahdesta tapauksesta, joissa venäläismiesten epäillään kuvanneen kriittistä infrastruktuuria dronejen ja muiden elektronisten tallennuslaitteiden avulla.

Toisessa tapauksessa 50-vuotias venäläismies pidätettiin Norjan Kirkkoniemen Storskogissa 11. lokakuuta. Miestä syytetään nyt Norjan pakotelain ja sen määräysten rikkomisesta. Norja ei kuulu EU:hun, mutta sääti omat pakotelait Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäläiset eivät saa lennättää droneja Norjan ilmatilassa tai läheisillä merialueilla.

Mies on tunnustanut lentäneensä dronella Norjassa. Maassa on havaittu useita epäilyttäviä droneja öljylaitoksilla Nord Stream -putkien räjähdyksiä ennen ja niiden jälkeen.

Toisessa tapauksessa 51-vuotiaan venäläismiehen havaittiin ottavan valokuvia Tromssan lentokentällä. Hänet otettiin kiinni ja häneltä takavarikoitiin paljon kuvausvarusteita, drone ja muistikortteja. Miehen kuvista paljastui muun muassa armeijan Bell-helikoptereita ja kuvia Kirkkoniemen lentokentästä. Myös hän on tunnustanut lennättäneensä dronea.Norja on nostanut turvatoimiaan strategisissa kohteissaan.

Huolta Suomessakin

Suomen tulli iski teknisiin laitteisiin kesän lopun tehovalvonnassaan. Sittemmin syksyllä venäläisten maahantuloa turistiviisumeilla rajoitettiin.

Tulli kertoi tehneensä 2 500 tarkastusta, joista noin sata johti jatkotoimenpiteisiin pakotteiden vuoksi.

Matkailijoilta löytyi tavaroita, jotka voivat edistää Venäjän teollisia ja sotilaallisia valmiuksia, kuten esimerkiksi merenkulussa käytettäviä apuvälineitä.

Nämä olivat esimerkiksi karttaplottereita ja kaikuluotaimen tyyppisiä navigointiin liittyviä välineitä sekä droneja, tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg täsmensi Ylelle.

Suojelupoliisi on kertonut myös Suomessa kriittisten kohteiden ympäristössä havaitun yhä enemmän dronetoimintaa. Kyse on supon mukaan muun muassa siitä siitä, että kansalaiset raportoivat niistä yhä valppaammin. Kriittisellä infrastruktuurilla tarkoitetaan yhteiskunnan elintärkeitä rakenteita, muun muassa sähköntuotantolaitoksia ja liikennejärjestelmiä.

Tällä hetkellä monien hyvin hyvin yleisten tavaroiden tuonti Venäjältä on kielletty. Uudet pakotteet tulivat voimaan 7. lokakuuta 2022. Esimerkiksi kameroita ei saa tuoda Venäjältä Suomeen. EU:n kahdeksas pakotepaketti laajensi pakotteita koskemaan yhä uusia tuotteita, jotka voisivat vahvistaa Venäjän sotilaallista, teknologista tai teollista kyvykkyyttä tai joita olisi mahdollista käyttää epähumaaneihin tarkoituksiin.

Suomessa on useita ilmailulta kiellettyjä alueita, joihin kuuluu esimerkiksi ydinvoimaloita, öljynjalostamoita ja valtionhallinnolle tärkeitä alueita. Maanpuolustukseen liittyvien harjoitusten, varikkojen tai muun toiminnan kuvaaminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa.Lähteet: Barents ObserverNRK. Te