Tyypillinen tuulivoimala on stadionin tornin korkuinen ja siinä on pitkät pyörivät lavat. Usein tuulivoimalat on sijoitettu syrjäisemmille alueille, muun muassa siksi, että ne pitävät meteliä.

Aeromine -nimisen amerikkalaisen startupin tuuliturbiinissa ei ole liikkuvia ulkoisia osia, se on pieni ja hiljainen. Se on tarkoitus sijoittaa rakennuksen katon reunalle.

Noin 3 x 3 metrin kokoinen tuuliturbiini toimii yhtiön perustajan David Asarnowin mukaan erityisen hyvin yhdessä aurinkopaneelien kanssa.

”Näen tekniikkamme aurinkoenergian täydentäjänä. Jos rakennuksessa on käytössä kumpikin energiantuotantomuoto, siitä saadaan parhaimmillaan sähkön suhteen omavarainen”, kertoo Asarnow Fast Companylle .

Propelli. Generaattoria pyörittävä propelli on laitteen pohjassa. 
Aeromine

Hiljainen laite

Perinteisiä pyöriviä tuuliturbiineja on toki myös sijoitettu katoille, mutta niissä on omat ongelmansa. Pyörivät lavat ovat äänekkäitä ja voivat olla vaaraksi muun muassa linnuille.

Aerominen tuuliturbiini toimii erilaisella periaatteella. Kun se sijoitetaan rakennuksen katon reunalle, seinä vahvistaa tuulen virtausta.

Ilmavirtaus kulkee turbiinissa kahden siivekkeen välistä. Ne muistuttavat muodoltaan lentokoneen siipiä.

”Syntyy negatiivinen paine ja ilma painuu yksikön pohjaan sijoitetun propellin kautta”, selittää Asarnow.

Aerominen tuuliturbiinit ovat vielä pilottivaiheessa ja niitä on käytössä muun muassa BASF :in tehtailla Detroitissa.

Kun sarjatuotantoon päästään, Asarnowin mukaan Aerominen tuuliturbiinit tulevat tuottamaan sähköä 50 prosenttia aurinkopaneeleja halvemmalla.

Asuntoihin. Tuuliturbiini soveltuu sekä kerrostaloihin että omakotitaloihin. Aeromine
Tasaiselle katolle

Alkuvaiheessa Aerominen turbiinin kohderyhmänä ovat teollisuus- ja toimistorakennukset, varastot ja liikehuoneistot, esimerkiksi supermarketit.

Kun turbiinit on sijoitettu katon reunoille, muu osa katosta jää vapaaksi aurinkopaneeleille.

Koska tuuli on usein voimakkaampaa iltaisin ja yöllä, tuulienergia sopii hyvin aurinkoenergian täydentäjäksi. Jos sähkö varastoidaan akkuihin, niitä tarvitaan vähemmän, koska tuotanto on tasaisempaa eri vuorokauden aikoina.

Yhtiön mukaan seuraavassa vaiheessa tuuliturbiineja kokeillaan asuinrakennusten energiantuotannossa. Ne soveltuvat sekä kerrostaloihin että omakotitaloihin. Lähde:Te