Venäläisille suunnatun ostoskeskuksen taustalla vaalirahakohusta tuttu liikemies – suomalaiselle pikkupankille jäi miljoonien saatavat

Outlet-kylä Zsarin konkurssissa suurimpia häviäjiä ovat yhtiöön sijoittaneiden lisäksi pörssilistattu pankki ja kaksi rakennusliikettä. Selvitimme luksuskauppakeskuksen taustavaikuttajat ja omistajat.
Asiakkaita kävelemässä Zsar ostoskylässä.
Outlet-kylä Zsar ajautui vuonna 2020 maksuvaikeuksiin, yrityssaneeraukseen ja lopulta konkurssiin. Velkaa ehti syntyä yli 20 miljoonaa euroa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle / Teemu Kammonen 

Marraskuussa 2018 Suomen ja Venäjän välisen rajan tuntumassa Virolahden Vaalimaalla oli suuri päivä.

Vuosia rakennettu, hulppea ja Suomessa ennennäkemättömän näköinen outlet-myymälä avasi ovensa. Tarjolla oli huokeasti maailman merkkibrändejä. Asiakkaiksi odotettiin venäläisiä turisteja, joita aluksi Zsariin virtasikin.

Kauppakeskuksen asiakasmäärät romahtivat ensin kevättalvella 2020, kun koronapandemia sulki itärajan turismilta yli kahdeksi vuodeksi. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aiheuttamien pakotteiden vuoksi raja meni kiinni uudelleen vajaa kuukausi sitten.

Eilen keskiviikkona 19.10.2022 käräjäoikeus asetti Zsarin konkurssiin, sillä yhtiöllä ei enää ollut mahdollisuuksia maksaa pois raskaita yli 20 miljoonan euron velkojaan.

Kellertävä iso rakennus. Suomen liput liehuvat.
Suomen liput liehuivat saloissa, kun Zsar vietti avajaisiaan 29.11.2018. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Zsar-projektin merkittävin omistaja on liikemies Ari Salmivuori. Mukana yhtiössä on ollut pienellä osuudella myös muiden muassa entinen Nokia-johtaja Olli-Pekka Kallasvuo.

Velkaa yli 20 miljoonaa

Zsarin toiminta pyöri kahden yhtiön muodostaman konsernirakenteen kautta. Kauppakeskuksen varsinaista toimintaa hoiti Zsar oy. Kiinteistön omistaa tytäryhtiö East Gate Development koy.

Konkurssipesän omaisuusluettelossa kiinteistön hankintahinnaksi, eli käytännössä rakennuskustannuksiksi, on arvioitu noin 30 miljoonaa euroa. Emoyhtiö Zsarin luettelossa kiinteistöyhtiön arvoksi lasketaan 10 miljoonaa euroa.

Zsar Outlet Villagen Armani outlet.
Ostoskeskus Zsarin kauppavalikoima koostuu erilaisista luksusmerkeistä ja niiden tarjousmyymälöistä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Zsar-konserni on raskaissa yli 20 miljoonan euron veloissa. Suurimpana yksittäisenä velkojana on pörssilistattu pankki OmaSP, joka vaatii kiinteistön konkurssipesältä noin 14 miljoonan euron saatavia.

Ilmanvaihtoon erikoistunut yhtiö Koja karhuaa konkurssissa 900 000 euroa ja Pallas Rakennus 600 000 euroa. Verottajalle konserni on velkaa noin 750 000 euroa.

Näiden lisäksi yhtiöllä on pienempiä velkoja muun muassa omistajilleen ja näiden yhtiöille. Myös Zsarin hallituksen jäsenen Sami Vainiomäen konsulttiyhtiö ja henkilöstöpalveluyhtiö ovat velkojien joukossa.

Korona kuritti, sota viimeisteli

Kymenlaaksossa Vaalimaan raja-aseman vieressä sijaitseva Zsar Outlet Village -kauppakeskus avattiin vuonna 2018, ja sen pääkohderyhmänä pidettiin venäläisiä ostosmatkailijoita.

Kauppakeskusyhtiö ajautui koronapandemiassa talousvaikeuksiin. Venäjän hyökkäyssota sekä sitä seurannut venäläisturistien maahantulon rajoittaminen viimeistelivät liiketoiminnan kannattamattomaksi.

Esimerkiksi vuonna 2019 Zsarissa kävi 440 000 asiakasta. Vuonna 2020 kävijöitä oli enää noin puolet siitä. Myynti laski noin 14,5 miljoonasta eurosta 8,8 miljoonaan euroon.

Vaalimaalla sijaitseva kauppakeskus Zsar on suljettu koronaviruspandemian vuoksi
Zsarin asiakkaat katosivat keväällä 2020, kun Suomi ja Venäjä sulkivat koronapandemian vuoksi rajan turistiliikenteeltä. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Tilojen vuokrausaste laski koronapandemian alettua alle 40 prosenttiin. Ennen sitä se oli noin 50 prosenttia.

Tiedot selviävät Zsarin kiinteistöyhtiön East Gate Developmentin viime vuoden syksyllä hyväksytystä yrityssaneerausohjelmasta.

Taustalla tuttu liikemies, mukana myös brittisijoittaja

Kauppakeskus Zsarin merkittävin omistaja on Isossa-Britanniassa asuva sijoittaja Ari Salmivuori, joka hallinnoi omistustaan sijoitusyhtiö Ajantan kautta.

Salmivuori osallistui Elisan ja Saunalahden sekä Amerin yritysjärjestelyihin 2000-luvulla. Hänet muistetaan myös vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen nousseen vaalirahakohun yhtenä poliitikkoja ja puolueita rahoittaneista liikemiehistä.

Tuolloin paljastui, että useat kansanedustajat olivat ilmoittaneet heikosti tai jättivät kokonaan ilmoittamatta saamaansa rahoitusta. Kolme kansanedustajaa, lahjoituksia antaneita liikemiehiä ja järjestöjen luottamushenkilöitä tuomittiin oikeudessa rikoksista.

Lue myös: Vaalirahasotkuista tuomiot liikemiehille, poliitikot pääsivät vähällä

Zsarin tuorein ilmoitus yhtiön merkittävimmistä omistajista on kesäkuulta 2020, jolloin Salmivuoren omistusosuudeksi ilmoitettiin 37,4 % yhtiön osakkeista ja määräysvallasta.

Kauppakeskusyhtiö järjesti kuitenkin vuoden 2021 maaliskuussa osakeannin, jonka muutoksista yrityksen omistuspohjaan se ei ole toistaiseksi raportoinut.

Zsar Outlet Village.
Marraskuussa 2019 Zsarissa valmistauduttiin joulumyyntiin. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Osakeannin asiakirjoista selviää, miten Zsarin osakkeen arvo romahti seitsemässä vuodessa. Kun vuoden 2014 alkusijoittajat maksoivat yhdestä osakkeesta 2,5 senttiä, vuonna 2021 annissa hinta oli enää 0,1 senttiä.

Annilla pyrittiin vahvistamaan Zsarin kassaa. Tuolloin yhtiö sai noin 350 000 euron arvosta uusia sijoituksia.

Tuoreimpien kaupparekisteritietojen mukaan Zsar-konsernin molempien yhtiöiden hallituksen varajäsenenä toimi brittiläinen kiinteistösijoittaja Edward Membrey.

Ylellä ei ole tällä hetkellä tietoa Membreyn mahdollisesta omistusosuudesta. Tavallisesti yhtiöön merkittävästi sijoittavat tahot haluavat edustuksen yrityksen hallitukseen.

Alkusijoittajana myös entinen Nokia-pomo

Zsar-kauppakeskusprojekti käynnistyi vuonna 2014 Salmivuoren Ajanta-sijoitusyhtiön kautta. Tuolloin mukaan tuli myös Zsarin keskeinen toimija ja hallituksen jäsen Sami Vainiomäki.

Zsarin taustavaikuttaja Sami Vainiomäki seisoo kauppakeskuksen sisäpihalla vuonna 2018.
Sami Vainiomäki toimi aluksi Zsarin toimitusjohtajana ja myöhemmin ostoskeskusyhtiön hallituksessa. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Sami Vainiomäki on toiminut muun muassa kauppakeskuksen toimitusjohtajana. Konkurssipesän velkojina ovat kaupan alan konsulttiyhtiö ja henkilöstöpalveluyhtiö, joissa Vainiomäki on vastuutehtävissä.

Kauppakeskuksen alkuvaiheen sijoittajana oli noin viidenneksen osuudella myös Entrada oy, joka on entisen Nokia-pomon Olli-Pekka Kallasvuon sijoitusyhtiö.

Alkupääomaa sijoittivat pienellä osuudella myös it-yhtiö Reaktorin entinen johtaja Lauri Piispanen sekä kiinteistösijoittaja, pörssiyhtiö NoHo Partnersissa toimiva Petri Olkinuora.

Asiakkaita kävelemässä Zsar ostoskylässä.
Yhtiön konkurssin pesänhoitaja Matti Manner kertoo, että outlet-kylä Zsarissa alkaa loppuunmyynti, minkä jälkeen kiinteistö laitetaan myyntiin. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Johto vaihtunut usein

Neljän vuoden suunnittelun jälkeen Zsar Outlet Village lopulta avautui Vaalimaalle marraskuussa 2018. Sen jälkeen kauppakeskuksen johto on vaihtunut tiuhaan.

Ensimmäisenä toimitusjohtajana työskenteli hankkeen keskeinen toimija Sami Vainiomäki.

Vainiomäen jälkeen vuonna 2019 ostoskeskuksen toimitusjohtajaksi palkattiin eteläafrikkalainen Michael Cockcroft ja myöhemmin Saksassa aiemmin uraa tehnyt Steven Cunningham.

Cunningham erosi tehtävästään helmikuussa 2020. Noin kuukautta myöhemmin Venäjä sulki käytännössä kaiken rajaliikenteen koronapandemian vuoksi. Myöhemmin syksyllä 2020 Zsar hakeutui yrityssaneeraukseen.

Saneerauksen aikana konsernin asioita on hoitanut pääomistaja Ari Salmivuoren Ajanta-yhtiössä työskentelevä Petteri Terho.

tyhjä vaateliike Zsar -outlet-kylässä
Konkurssiin ajautuneen Zsarin omaisuus selvitetään ja myydään velkojen kattamiseksi. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Mitä tapahtuu nyt konkurssissa?

Konkurssissa Zsarin asiaa ajaa nyt pesänhoitaja, turkulainen asianajaja Matti Manner.Pesänhoitaja Mannerin mukaan Zsarin liikkeissä tullaan järjestämään loppuunmyynti seuraavien kahden viikon aikana.

– Sen jälkeen neuvotellaan kauppakeskuksessa olevien vuokralaisten kanssa heidän toimintansa jatkosta sekä selvitetään kauppakeskuksen kiinteistön mahdollista myyntiä, Manner sanoi tänään keskiviikkona.

Herol Oy:n perustaja Rolf Moborg ja hänen vaimonsta Cristina Moborg outlet-kauppakeskus Zsarissa Vaalimaalla.
Vaikka Zsar oli suunnattu venäläisille ostosmatkailijoille, oli se myös suomalaisasiakkaitten suosiossa. Kuva: Antro Valo / Yle

Mannerin mukaan tarkkaa päivää Zsarin liikkeiden toiminnan loppumiselle on vaikea antaa. Konkurssitilanteessa työntekijöiden irtisanomisaika on kuitenkin kaksi viikkoa ja loppuunmyynnit pyritään järjestämään sinä aikana.

Omaisuus myyntiin

Konkurssissa yritykselle määrätty pesänhoitaja huolehtii velkojien puolesta yrityksen omaisuudesta.Pesänhoitaja laatii nyt tarkan listan Zsarin omaisuudesta sekä suunnitelman sen myymisestä. Zsarin tapauksessa yhtiön merkittävin omaisuus on kauppakeskuskiinteistö.

Zsarin katua
Kauppakeskusyhtiön merkittävin omaisuus on sen omistama kauppakiinteistö Vaalimaalla. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Zsarin konkurssipesän omaisuusluettelossa kiinteistöyhtiön arvoksi on määritelty noin 10 miljoonaa euroa. Konsernin velat olivat konkurssin alkaessa yli 20 miljoonaa euroa.Omaisuuden myynnistä saadut varat käytetään yhtiön velkojen maksuun. Jos velkojen jälkeen konkurssipesään jää rahaa, jaetaan se omistajille.

Se, mitä tapahtuu Zsarin kiinteistölle, on uuden omistajan päätettävissä. On siis mahdollista, että Vaalimaalla sijaitsee jatkossakin ohikulkijoille palveluitaan tarjoava ostoskeskus. Lähde: yle