Koivuklapin hinta on jopa kaksin­kertaistunut – ”Hinnan korotus­paineita on myös talveksi”

Teollisuudellakin on tarvetta koivupuulle. Venäjän tuontia korvaavaa puuta hankitaan kotimaasta.

Myynnissä olevaa puuta polttopuiden tuottajan Klapilan varastolla Lapualla 20. lokakuuta.

Myynnissä olevaa puuta polttopuiden tuottajan Klapilan varastolla Lapualla 20. lokakuuta. Kuva : Timo AaltoJani Ahosola STT

POLTTOPUIDEN myyjät nostivat loppukesästä räjähtäneen kysynnän vuoksi hintojaan jopa kaksinkertaisiksi.

”Tämä energiakriisi tuli yllätyksenä vähän kaikille. Kuivan koivuklapin hinta on kaksinkertaistunut, ja hinnan korotuspaineita on myös talveksi”, Maatukun toimitusjohtaja Pentti Karttunen sanoo.

Useat yrittäjät joutuivat sulkemaan verkkokauppansa loppukesänä. Karttusen mukaan tilauksia tuli silloin lähes joka minuutti, mikä ruuhkautti puiden toimitusta.

”Hanat täytyi laittaa hetkeksi kiinni, että saatiin tilaukset toimitettua. Nyt tilanne on kuitenkin rauhoittunut.”

Reilun kuutiometrin hinta kuivatulle koivupolttopuulle Maatukulla on 145 euroa.

JÄLLEENMYYJIEN ostama raakapuu on entistä kalliimpaa myös myyjille. Klapilasta kerrotaan, että heidän hankkimansa puun hinta on noussut noin 30 prosenttia. Hintojen nousuun vaikuttavat kasvaneet sähkö- ja kuljetuskustannukset.

”Nyt ovat myyjän markkinat. Se sitten näkyy hinnoissa. Kyselyitä on tullut ympäri Pohjoismaita”, Klapilan yrittäjä Marjaana Suominen kertoo.

Suomisen mukaan erityisesti sähkölämmitteisten talojen omistajat varautuvat tulevaan talveen hankkimalla polttopuita, joista haetaan helpotusta talven sähkölaskuihin.

LAPIN Metsätuotteen toimitusjohtaja Tapio Tuoma kertoo, että polttopuut on heiltä myyty loppuun. Normaalisti puut ovat loppuneet vasta joulukuussa.

”Puut loppuivat meiltä jo elokuussa. Vähän vielä mietin, että mistä niitä saadaan lisää, mutta enköhän minä niitä saa vuoden vaihteen jälkeen järjestettyä”, Tuoma sanoo.

Tuoma kertoo, että kysyntää polttopuille on jatkuvasti. Vakituisten asiakkaiden lisäksi uusia asiakkaita on tullut paljon.

”Kysyjiä on jatkuvalla syötöllä, ja kaikille joutuu myymään eioota. Kun puuta ei ole, niin sitä ei ole.”

Klapilalla ja Maatukulla on vielä polttopuuta. Klapilan Suomisen mukaan syytä ostopaniikkiin ei ole.

”Onhan se yrittäjänä kiva, että kauppa käy. Rauhoittelisin kuitenkin tätä ostopaniikkia. Puut eivät meiltä ihan heti lopu”, Suominen sanoo.

POLTTOPUULLE on kysyntää myös muissa Euroopan maissa, Pellervon taloustutkimuksen (PTT) metsäekonomisti Marjo Maidell kertoo.

”Tämä ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. Ennusteiden mukaan energian hinnat tulevat pysymään korkealla läpi talven, ja se vaikuttaa polttopuun kysyntään.”

Teollisuuden tarpeisiin käytettävää puuta ei enää tuoda Venäjältä. Luonnonvarakeskuksen mukaan viime vuonna 74 prosenttia Suomeen tuodusta raakapuusta tuli Venäjältä. Tästä 90 prosenttia oli puuhaketta ja polttopuunakin käytettävää koivukuitupuuta.

”Kun tämä määrä on jäänyt pois, niin korvaavaa puuta pyritään hankkimaan kotimaasta”, Maidell sanoo.

Venäjän tuonnin korvaaminen kotimaisella koivulla on hankalaa, koska koivu kasvaa useimmiten sekametsässä muiden puulajien rinnalla. Maidellin mukaan raakapuun hinnat ovat nousseet myös Virossa

”Siitä käydään kovaa kisaa, että mistä puuta saadaan. Venäjän tuonnin korvaaminen ei ole yksinkertaista.”

PTT:n arvioiden mukaan kotimaisen puun käyttö tulee lisääntymään ensi vuonna.

”Esimerkiksi ensi vuoden lopussa Kemissä käynnistyvä Metsä Fibren biotuotetehdas tulee lisäämään kysyntää.” Lähde/HS/STT