Nyt vietetään saamen kielten viikkoa – kuningas Harald osallistui kieliviikon avajaisjuhlallisuuksiin Norjassa

Teemaviikon tarkoitus on lisätä tietoisuutta saamen kielistä. Saamen kielten viikon tapahtumia järjestetään ympäri Saamenmaata ja myös saamelaisalueen ulkopuolella.
Saamenpukuiset Aage Solbakk ja Silje Karine Muotka seisovat mustapukuisen Norjan kuningas Haaraldin molemmin puolin. Solbakk pitelee käsissään oranssia kunniapalkintoa ja Muotka kukkakoria.
Norjan kuningas Harald ja Norjan saamelaiskäräjien presidentti Silje Karine Muotka ojensivat historioitsija Aage Solbakkille saamen kielen edistämispalkinnon. Kuva: Jonna Dunfjeld-Mølnvik / NRK Mira Rauhala 

Kansainvälistä saamen kielten viikkoa vietetään nyt jo neljättä kertaa 24.–30.10. Kieliviikon tavoitteena on tehdä saamen kieliä näkyväksi, ja tapahtumia järjestetään niin Suomessa, Norjassa kuin Ruotsissakin.

Yhteinen saamen kielten viikon ja alkuperäiskansojen kielten vuosikymmenen avajaisjuhla pidettiin Snåsassa Keski-Norjassa sunnuntaina. Norjan, Ruotsin ja Suomen Saamelaiskäräjien edustajien lisäksi myös Norjan kuningas Harald osallistui juhlatilaisuuden, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK

– Saamen kielen viikko edistää saamen kieltä. Se on osa kulttuuriperintöämme, joten se on tärkeää, sanoo kuningas Harald NRK:lle.

Vuosittain eri puolella Saamenmaata pidettävät saamen kielten viikon avajaiset ovat merkki yhteisen juhlinnan ja saamen kielten näkyväksi tekemisen alkamiselle koko Saamenmaalla.

samasteaddji, rintamerkki
Sámásteaddji-rintamerkin avulla henkilö voi viestiä muille puhuvansa pohjoissaamea. Kuva: Maiju Saijets / Yle
Yhdistyksiä ja instituutioita kannustetaan järjestämään ohjelmaa

Eniten kieliviikon tapahtumia järjestetään Norjassa, mutta myös Ruotsissa ja Suomessa on omat tapahtumansa. Esimerkiksi kielikahviloita järjestetään niin Ivalossa, Jyväskylässä kuin Nokiallakin

Saamen kielten viikon tapahtumia kootaan saamen kielten viikon verkkosivuille

– Päätarkoitus olisi, että kaikenlaiset yhdistykset, instituutiot, viranomaiset ynnä muut osallistuisivat kieliviikkoon ja heillä olisi ohjelmaa, kertoo kieliasiainsihteeri Marko Marjomaa Suomen saamelaiskäräjiltä.

Saamen kielten viikko käynnistettiin Yhdistyneiden kansakuntien alkuperäiskansakielten vuoden aikana vuonna 2019. YK on nimennyt kymmenvuotiskauden 2022–2032 alkuperäiskansakielten vuosikymmeneksi. Vuosikymmenen tarkoitus on innostaa panostuksiin säilyttää, suojella ja kehittää kaikkia maailman pieniä kieliä.

Saamen kielten avoimilla oppitunneilla teemana koti ja ympäristö

Saamen kielten etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen pilottihanke järjestää tänäkin vuonna kaikille avoimia saamen kielten oppitunteja(. Oppituntien teemana on koti ja ympäristö.

Inarinsaamen oppitunnilla aiheena on saunominen, koltansaamen oppitunnilla pääsee tutustumaan omaan huoneeseen ja pohjoissaamen tunnilla taas opitaan, miten keittiössä voi häärätä pohjoissaameksi.

Oppituntien tarkoituksena on kasvattaa tietoutta saamen kielistä ja samalla saamelaisesta kulttuurista. Oppituntien kohderyhmänä ovat perusopetuksen oppilaat ja toisen asteen opiskelijat, mutta oppitunneille saavat osallistua kaikki saamen kielistä kiinnostuneet. Lähd: Yle