Kaupat haluavat käyttöön uuden keinon varkauksia ja väkivaltaa vastaan.
Kaupan liitto ajaa yrityslähestymiskieltoa keinoksi puuttua toistuviin myymälävarkauksiin, vakavaan väkivaltaan ja sen uhkaan kaupoissa.
Kaupan liiton mukaan yrityslähestymiskieltolaki on ollut Ruotsissa voimassa viime vuoden maaliskuusta alkaen.
”Ruotsin Svensk Handelin mukaan asetettu kielto on ollut tehokas, sillä 75 prosenttia kiellon saaneista henkilöistä ei ole uhmannut sitä, vaan on pysynyt poissa kaupasta. Ruotsin yrityslähestymiskieltolainsäädännön mukaan yksi varkaus ei vielä johda lähestymiskieltoon, vaan henkilön tekemien varkauksien, häirinnän ja vakavan väkivallan uhan pitää olla toistuvaa ja todellista”, kerrotaan Kaupan liiton verkkosivuilla.
Ruotsissa yrityslähestymiskiellon enimmäismäärä on vuosi, mutta keskimäärin ne ovat kuuden kuukauden mittaisia.
Keskon ja SOK:n turvallisuusvastaavien mukaan samantyyppinen laki olisi Suomessakin perusteltu ja tarpeellinen.
SOK:n yritysturvallisuuspäällikkö Janne Ahtoniemen mukaan kaupoilla ei ole riittäviä mahdollisuuksia estää henkilöltä pääsyä kauppaan, vaikka tämä varastaisi ja aiheuttaisi siellä toistuvasti häiriötä ja vakavia uhkatilanteita.
”Totta kai vartijat voivat poistaa häiriötä aiheuttavan henkilön, mutta kaikissa toimipaikoissa ei vartijaa ole, emmekä me halua henkilökunnan vaarantavan omaa terveyttään menemällä väliin näissä tilanteissa. Olisi hyvä, jos meillä olisi lainsäädännöstä tukea näihin tilanteisiin”, Ahtoniemi kertoo Kaupan liiton verkkosivuilla.
Ahtoniemen mielestä Suomessa pitäisi ottaa käyttöön Ruotsiakin järeämpi keino.
”Mielestäni kauppakeskusympäristössä kielto pitäisi ulottaa koko kauppakeskukseen, eikä vain yksittäiseen kauppaan kuten Ruotsissa”, hän kertoo.
Keskon turvallisuusjohtaja Petri Käyhkön mukaan Ruotsin yrityslähestymiskieltolainsäädäntö on osoittautunut tehokkaaksi.
”Lainsäädäntö näyttäisi vastaavan tarpeisiin niiden henkilöiden osalta, jotka toistuvasti varastavat, käyttäytyvät häiritsevästi ja uhkaavat väkivallalla työntekijöitä kauppaliikkeessä”, Käyhkö kertoo Kaupan liiton verkkosivuilla. Lähde:Te